STIGLA ODLUKA

Ured za zaštitu ustavnog poretka u Bavarskoj prati rad AfD-a: ‘Događaju se stvari protivne Ustavu

U obrazloženju se nadalje navodi kako je kroz aktivnosti postojala opravdanost praćenja stranke.

Ilustracija

 Andreas Arnold/Dpa Picture-alliance Via Afp

Pokrajinski ured za zaštitu ustavnog poretka smije pratiti aktivnosti desne, populističke stranke Alternativa za Njemačku (AfD) i o opažanjima obavještavati javnost, odlučio je Visoki upravni sud u Muenchenu u petak.

„Ured za zaštitu ustavnog poretka s razlogom polazi od toga da unutar AfD-a postoje stremljenja koja su protivna Ustavu“, stoji u obrazloženju presude Visokog upravnog suda Bavarske u Muenchenu.

Pokrajinski ured za zaštitu ustavnog poretka odlučio je još u lipnju 2022. pokrenuti promatranje AfD-a kao cjelokupne stranke kako bi ocijenio postoje li protuustavna usmjerenja. Za to se ured koristi materijalima dostupnim javnosti ali i informacijama dobivenim kroz izvore tajnih službi, što uključuje i rad doušnika unutar same stranke.

Protiv ove odluke je AfD podnio tužbu koja je današnjom odlukom odbijena.

U obrazloženju se nadalje navodi kako je kroz aktivnosti, u međuvremenu raspuštenog ekstremno desnog ogranka AfD-a, kao i kroz aktivnosti mladeži AfD-a, postojala opravdanost praćenja stranke.

Ovi dijelovi stranke posebice se ističu zastupanjem nacionalističkog svjetonazora i širenjem mržnje i netrpeljivosti prema muslimanima.

Današnja odluka Visokog upravnog suda odnosi se samo na hitan zahtjev AfD-a za zabranom praćenja, dok se konačna odluka tek očekuje.

U mnogim drugim saveznim pokrajinama AfD ili dijelovi ove stranke pod prismotrom su Ureda za zaštitu ustavnog poretka tj. unutarnjih tajnih službi.

Prema aktualnim ispitivanjima javnog mnijenja, AfD je druga po redu stranka u Njemačkoj na saveznoj razini, s 22 posto podrške birača, dok je u većini istočnonjemačkih saveznih pokrajina ona i najjača politička stranka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 18:19