ŠTOVANJE AJATOLAHA

Urednica CNN-a dobila otkaz zbog natpisa na Twitteru

Octavia Nasr se ispričala jer je izrazila poštovanje prema libanonskom ajatolahu koji se nalazi na američkom popisu terorista, no to nije bilo dovoljno
 AFP

NEW YORK - CNN-ova komentatorica i urednica za Bliski istok Octavia Nasr otpuštena je jer je na Twitteru izrazila “poštovanje” prema preminulom libanonskom ajatolahu koji se smatra duhovnim uzorom libanonskog militantnog pokreta Hezbolaha.

“Žao mi je zbog vijesti da je preminuo Sayyed Mohammed Hussein Fadlallah… jedan od velikana Hezbolaha kojeg mnogo poštujem”, napisala je Nasr na Twitteru u nedjelju.

Lista terorista

Njezin je “tweet” izazvao oštre reakcije, posebice desno orijentiranih blogera i tviteraša, koji su tvrdili da je CNN konačno pokazao svoje pravo lice, odnosno da u svojim redovima skriva simpatizere terorizma i antisemite. Sjedinjene Države, Fadlallaha, naime, svrstavaju na svoju listu terorista, iako nikad nije bio član Hezbolaha, ali imao je iznimno antiameričke stavove, a podržavao je i samoubilačke napade na Izrael.

Nasr, koja je na CNN-u radila 20 godina, zbog toga se u blogu ispričala te priznala da joj je to bila dobra lekcija “zašto 140 slova ne treba koristiti za komentiranje kontroverznih ili osjetljivih pitanja, posebice onih koja se tiču Bliskog istoka”.

Objasnila je da Fadlallaha poštovala zbog njegovih “pionirskih stavova među šijitskim ajatolasima prema ženskim pravima.

“Pozvao je na zabranu plemenskog sustava ‘ubojstava iz časti’. Tu je praksu prozvao primitivnom i neproduktivnom. Upozoravao je muslimane da je zlostavljanje žena protivno islamu”, napisala je, ali i dodala da je svjesna da nije trebala objaviti takav simplificirani komentar jer se iz njega činilo da podupire cjelokupno Fadlallahovo životno djelo, “što uopće nije slučaj”.

Nepromišljena poruka

No, CNN je u utorak priopćio da je zbog “nepromišljene” poruke njezina vjerodostojnost kompromitirana, a njezin ostanak na CNN-u neodrživ.

“Zahvaljujemo Octaviji na njezinu predanom radu i želimo joj sve najbolje”, priopćio je CNN.

Komentatori s lijeve strane političkog spektra uglavnom se zgražaju nad odlukom CNN-a te tvrde da je riječ o ustupku neokonzervativnoj desnici. Blogeri upozoravaju da je Fadlallah, kako piše i Associated Press, bio “jedan od najviših i najpoštovanijih vjerskih autoriteta šijitskog islama”, ali i na ironičnu činjenicu da su među njegovim sljedbenicima i osnivači iračke stranke Dawa, kojoj pripada i američki saveznik irački premijer Nuri al-Maliki.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 11:25