TRAGEDIJA U RUSIJI

Urednica lokalnog portala zapalila se pred zgradom policije: ‘Za smrt je kriva Ruska Federacija‘

Iako su joj prolaznici nastojali pomoći, ona ih je odbijala, te je umrla prije nego što je stigla hitna
Ilustracija
 Yuri Kadobnov/AFP

Kako javljaju lokalni mediji u Rusiji, 2. listopada, ispred zgrade MUP-a u Nižnjem Novgorodu, zapalila se urednica lokalnog portala KozaPress Irina Slavina. Iako su joj prolaznici nastojali pomoći, ona ih je odbijala te je, lako je ustanovljeno, umrla od zadobivenih opeklina prije nego što je stigla hitna pomoć.

Neposredno prije nego što se polila benzinom i zapalila, Irina Slavina je na svom Facebook profilu napisala kako "moli da se za njezinu smrt krivi Ruska Federacija", a samo u nekoliko sati više tisuća ljudi je izrazilo sućut zbog njezine smrti.

Mjesni ruski portal piše da je dan prije policija izvršila pretres njezina stana zbog sumnje da je surađivala s udrugom Otvorena Rusija, odbjegloga Putinova suparnika i osuđenoga ruskog oligarha Mihaila Hodorkovskog, koja je u Rusiji nepoželjna. Irina Slavina nakon pretresa je objavila da joj je policija oduzela hrpu dokumenata i kompjutor, ali i laptope kojima se služe njezini suprug i kći.

Slavina je inače više puta privođena zbog sudjelovanja u neprijavljenim antirežimskim prosvjedima, kada je novčano kažnjena jer je na godišnjicu ubojstva oporbenog političara Borisa Njemcova po ulici hodala s njegovim portretom, kao i zbog svojih objava na društvenim mrežama protiv spomen-ploče Staljinu, ali i zbog postova koji su ocjenjeni kao ugrožavanje vlasti i vrijeđanje državnih dužnosnika i države. Nedavno je bila kažnjena zbog, kako piše, širenja lažnih informacija o pandemiji koronavirusa u Rusiji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 13:55