NOVI ZAKON

Urednik dječje knjige o manjinama napušta Mađarsku zbog prijetnji kojima je izložen

Prošle je godine jedan ekstremno desni zastupnik u parlamentu uništio knjigu pred televizijskim kamerama
 Attila Kisbenedek/AFP

Urednik dječje knjige "Bajkovita zemlja za sve", kojoj se protive homofobni desničari, napušta svoju rodnu Mađarsku zbog prijetnji kojima je izložen.

“Odluka je donesena još ranije”, rekao je u utorak književnik i prevoditelj Boldizsar Nagy za novinski portal 24.hu.

Kampanja protiv njegove knjige, kao i zakon o suzbijanju informacija o homoseksualnosti za mlade, koji je stupio na snagu prošlog tjedna, ojačali su njegovu odluku da u Mađarskoj ne vidi budućnost za sebe i svog životnog partnera.

“Bajkovita zemlja za sve” zbirka je poznatih bajki u kojima likovi glavnih junaka pripadaju manjinama. Među njima su djeca koja žive u velikom siromaštvu, djeca s invaliditetom, žrtve obiteljskog nasilja, homoseksualci i transseksualci. Autorima je bio cilj potaknuti veće prihvaćanje ljudi koji su u nepovoljnom položaju.

Prošle je godine jedan ekstremno desni zastupnik u parlamentu uništio knjigu pred televizijskim kamerama.

Desno orijentirani, nacionalistički premijer Viktor Orban naknadno je izrazio odobravanje toj akciji radikalnog političara. “Ostavite našu djecu na miru”, rekao je tada Orban.

Od tada, mediji koji su ovisni o vladi poistovjećuju homoseksualnost s pedofilijom. Tome pridonosi i novi zakon o informacijama o homoseksualnosti za mlade.

Konkretno, zabranjuje se dostupnost mladim osobama ispod 18 godina knjiga i ostalih informativnih sadržaja koji "prikazuju" ili "šire" homoseksualnost, transseksualnost ili promjenu spola.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 09:28