TERORIZAM U LIEGEU

'URLAO JE ALLAHU AKBAR!' Cure novi detalji o masakru u Belgiji: Objavljen identitet napadača koji je ubio dvije policajke i 22-godišnjeg mladića

 
 REUTERS/Twitter

Radikalizirani napadač ubio je jutros dvije policajke i jednog prolaznika (22) u krvavom napadu u belgijskom Liegeu, a belgijski državni tužitelj Philippe Dulieu rekao je kako se događaj zasad tretira kao teroristički incident.

Lokalni mediji javljaju da je napadač, identificiran kao Benjamin Herman, u ponedjeljak privremeno pušten iz zatvora gdje je ležao zbog niza teških kaznenih djela, poput pljačke, napada i dilanja droge.

Navodno je u ponedjeljak navečer pušten iz zatvora na nekoliko sati kako bi vidio obitelj te se pripremio za reintegraciju u društvo prije konačnog otpusta iz zatvorske ustanove, unatoč ocjenama zatvorske službe da je vrlo nasilan. Pišu također da se tijekom boravka u zatvoru družio s nekoliko radikalnih islamista.

Istražitelji pokušavaju utvrditi je li prešao na islam i je li se radikalizirao u zatvoru.

Emergency responders are seen following a shooting in Liege, Belgium, May 29, 2018 in this picture grab obtained from social media video. Courtesy of VICTOR JAY/via REUTERS   THIS IMAGE HAS BEEN SUPPLIED BY A THIRD PARTY. MANDATORY CREDIT. - RC12BA4F8880
REUTERS

Napadač nije bio na listi osumnjičenih terorista, pišu lokalni mediji.

Benjamin Herman (30) navodno je policajke s leđa napao i izbo nožem u blizini kafića Des Augustins, dok su vršile kontrolu uređaja za naplatu parkinga. Potom je jednoj policajki oteo vatreno oružje i počeo pucati. U tragičnoj pucnjavi ubijene su obje policajke i još jedna osoba u automobilu, slučajni prolaznik.

22-godišnjeg muškarca ubio je dok je sjedio na suvozačkom mjestu parkiranog automobila.

List La Libre Belgique piše da je muškarac izvikivao "Allahu Akbar" (Bog je velik).

Pomahnitali muškarac potom je pobjegao s mjesta zločina i skrio se u obližnju srednju školu, gdje je taocem držao jednu spremačicu.

Uslijedila je pucnjava pri čemu su ozlijeđena dva policajca, napadač je ubijen, no školska spremačica nije stradala.

Nitko od učenika niti djelatnika škole, koja je odmah blokirana, nije stradao u pucnjavi niti je bio u kontaktu s napadačem, kojega su svladali pripadnici specijalnih postrojbi belgijske policije.

Na internetu su se pojavile snimke trenutka kada su napadača ubili belgijski specijalci.

REUTERS

Krvava pucnjava dogodila se u 9.30 sati, a smrt napadača potvrđena je 30 minuta kasnije.

Motiv suludog i tragičnog događaja zasad nije poznat, a Charles Michel, belgijski premijer, osudio je slijepo i kukavičko nasilje u Liegeu i pružio podršku žrtvama i njihovim obiteljima.

Premijer je kazao da je prerano reći što je dovelo do incidenta. Belgijski kralj Filip posjetio je Liege, najveći grad u Valoniji.

Belgija je u visokom stanju pripravnosti od napada 2016. koje je izvela Islamska država, usmrtivši 32 ljudi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 09:12