STRAH OD PUTINA

Ursula, Plenković i ostali lideri EU dobivaju neprobojni bunker za tajne sastanke! Sve će biti optočeno luksuzom

Prostorija će moći primiti 100 osoba, a političari i njihovo prateće osoblje uživat ću kvalitetnoj hrani, vinu i osvježenjima dok su u njoj

Državna sigurnosna služba Belgije rekla je da postojeće procedure za otkrivanje uređaja za prisluškivanje u prostorijama europskih institucija nisu ”nepropusne”

 Olivier HOSLET/POOL/AFP

Pripremljeni su nacrti za osam milijuna eura vrijedan protušpijunski bunker u Bruxellesu u kojem bi europski lideri mogli održavati tajne sastanke, piše The Times.

Strahuje se, naime, da Kremlj prisluškuje susrete tijekom kojih čelnici EU raspravljaju o sankcijama koje Unija zbog napada na Ukrajinu nameće Rusiji te o potezima koje planira povući kako ne bi bila toliko ovisna o ruskom prirodnom plinu.

Europski se lideri od prisluškivanja trenutno štite tako što na večere i sastanke na kojima će razgovarati o povjerljivim informacijama ne unose svoje mobitele.

Nova će se komora nalaziti u kavezu za koji Sjevernoatlantski savez (NATO) jamči da eliminira rizik od "kompromitirajućih emanacija". To znači da Rusi, Kinezi i drugi neće moći presretati elektromagnetske i radijske valove koje stvaraju ekrani i mikrofoni na elektroničkim uređajima i pametnim telefonima.

Prostorija će moći primiti 100 osoba - 34 političara i zapisničara te osoblje zaduženo za protokol i tehnička pitanja. Uz to, bunker će sadržavati i luksuznu kantinu s pratećim ugostiteljskim osobljem. Prema pisanju novinskog portala EUObserver, bunker će biti komforan, a političari i njihovo prateće osoblje uživat ću kvalitetnoj hrani, vinu i osvježenjima. Osoblje koje će brinuti o komori morat će proći sigurnosnu provjeru, odnosno bit će vlasnici sigurnosne propusnice "EU tajna". Ta propusnica znači da će osoblje biti izloženo informacijama koje mogu naštetiti interesima Europske unije, podići međunarodne tenzije te prijetiti društvenom poretku.

Bunker će se prije i poslije svakog sastanka pregledati kako nitko u njega ne bi postavio uređaj za snimanje tona ili prisluškivanje. Dekoracije i posuđe također će morati proći sigurnosnu provjeru.

Bunker bi trebao biti izgrađen do 2024. godine, a trebao bi se nalaziti negdje unutar kompleksa Europskog vijeća u Bruxellesu.

Državna belgijska sigurnosna služba rekla je EUObserveru da postojeće procedure za otkrivanje uređaja za prisluškivanje u prostorijama europskih institucija nisu "vodonepropusne". Do sličnih se spoznaja došlo kada su izvedene vježbe u NATO-ovom sjedištu u Monsu u Belgiji.

- Obavještajne službe država članica (NATO-a) vježbe održavaju u napuštenim zgradama pored sjedišta (NATO-a). Jedna grupa ima 24 sata da postavi što više "bubica", a druga ima 24 sata da ih što više pronađe. Estonci su u tome najbolji, ali nijedna grupa još nije pronašla sve "bubice" - rekla je Državna sigurnosna služba Belgije.

Vadim Artjušov (46) i Aleksej Koževnikov (36), ruski špijuni koji su u travnju protjerani iz Belgije bili su stručnjaci za presretanje signala, a smatralo se da su u tu zemlju došli kako bi doznali europske tajne, uključujući i one koje su bile u opticaju na samitima na kojima su sudjelovale članice Europske unije.

Europski su dužnosnici 2018. godine upozoreni da ih ruski i kineski uređaji za prisluškivanje mogu "čuti" u određenim kafićima i restoranima. Naime, tada je rečeno da su ti uređaji toliko moćni da čuju "kroz prozore" te s višemetarske udaljenosti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 10:11