OTVARANJE PREGOVORA

Ursula von der Leyen: ‘Mjesto BiH je u Europskoj uniji, dokazuje da može ispunjavati kriterije za članstvo‘

Nakon preporuke EK odluku o otvaranju pregovora trebaju usvojiti šefovi država ili vlada EU-a

Ursula von der Leyen

 Samir Jordamovic/Anadolu Via Afp

Bosna i Hercegovina je u godinu dana napravila više nego u cijelo desetljeće u progresu prema EU i zato Komisija predlaže Vijeću odluku o otvaranju pristupnih pregovora. Poručila je to jutros u govoru pred Europskim parlamentom šefica Europske komisije Ursula von der Leyen uoči sastanka Komisije na kojem će se i formalizirati ta odluka.

Von der Leyen je rekla da je Komisija sastavila izvješće koje prikazuje činjeničnu analizu napretka BiH u ispunjavanju postavljenih kriterija.

Kao konkretne rezultate spomenula je činjenicu da BiH sada ima razinu od 100 posto usklađenosti stavova s Europskom unijom u pitanjima vanjske politike i sigurnosti, što je od ključne važnosti u novonastalom geopolitičkom okruženju.

Nadalje, BiH je usvojila i zakon o sprječavanju sukoba interesa, zakon protiv pranja novca i mjere za sprječavanje financiranja terorizma. Također, Ministarstvo pravosuđa složilo se uvrstiti presude Haškog suda za ratne zločine i registar kažnjenih u zemlji, dogovoren je i sporazum s Frontexom o zajedničkom upravljanju migracijama i drugi zakoni.

- Naravno, još više napretka je potrebno za integraciju u EU. Ali zemlja dokazuje da može ispunjavati kriterije za članstvo. Zato preporučujemo Vijeću otvaranje pristupnih pregovora s Bosnom i Hercegovinom. Poruka koja dolazi iz BiH je jasna. Zato i naša poruka treba biti jasna. Mjesto Bosne i Hercegovine je u Europskoj uniji - rekla je u svom govoru pred Europskim parlamentom Ursula von der Leyen.

Nakon preporuke Europske komisije odluku o otvaranju pregovora trebaju usvojiti šefovi država ili vlada EU-a. To će biti na dnevnom redu na summitu sljedeći tjedan u Bruxellesu. Postoje još uvijek neke članice EU-a koje su skeptične oko odluke. S druge strane zasad se ne spominje datum ili rok kada bi se pregovori i mogli otvoriti.

Prije otvaranja pregovora se mora usvojiti i pregovarački okvir od strane Europske unije i s njim se moraju složiti sve države članice EU-a. O pitanjima iz procesa proširenja u Vijeću se odluke usvajaju konsenzusom, što znači da je dovoljno da jedna zemlja bude protiv kako bi se spriječila odluka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 16:58