BOMBA IZ BRUXELLESA

Ursula von der Leyen otvara prozor za povratak Britanije u EU: ‘Mi smo zeznuli stvar...‘

Britanski laburisti obećali su uspostaviti bliže veze s EU-om ako pobijede na izborima

Ursula von der Leyen i Rishi Sunak, britanski premijer

 Pa Images/Alamy/Alamy/Profimedia/Pa Images/alamy/alamy/profimedia

Ujedinjena Kraljevina trebala bi se ponovno pridružiti Europskoj uniji kako bi "popravila" stvar s Brexitom, rekla je predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen nakon što su laburisti obećali da će, ako pobijede na izborima, uspostaviti bliže veze s europskim blokom. Ona je u utorak navečer u Bruxellesu rekla "zeznuli smo" kada su je upitali može li se obrnuti proces Brexita, odnosno poništiti izlazak Britanije iz EU-a.

Nešto kasnije, britanski premijer Rishi Sunak odbacio je sugestiju da bi Brexit mogao biti u problemima nakon što je predsjednica Europske komisije ustvrdila da bi se Britanci mogli naći na putu prema povratku u Uniju. "Zahvaljujući slobodama koje smo stekli Brexitom, sada razmatramo kako dodatno osnažiti naš migracijski sustav. Te nam slobode omogućavaju da pacijentima u Velikoj Britaniji možemo dati brži pristup lijekovima, a omogućile su i da se bolje brinemo za životinje. Na to smo usredotočeni", rekao je Sunakov glasnogovornik. "Imamo premijera koji se strastveno zalagao za Brexit prije nego što je zalaganje za isti bilo dobro za njegovu karijeru. Usredotočeni smo na pretvaranje Brexita u uspjeh", dodao je glasnogovornik.

Ursula von der Leyen rekla je da bi se Britanija Uniji mogla pridružiti nakon što su se znatno poboljšali odnosi Bruxellesa i Londona. Do poboljšanja je došlo nakon što je Sunak potpisao novi sporazum o Brexitu za Sjevernu Irsku u veljači i nakon šokantne pobjede Geerta Wildersa koji podržava ‘Nexit‘ (izlazak Nizozemske iz EU-a) na nizozemskim izborima prošlog tjedna.

"Prije svega, hvala Bogu. Uz Windsorski sporazum, imali smo novi početak za stare prijatelje. Vrlo važno", rekla je von der Leyen na događaju koji je organizirao utjecajni portal Politico.

Ursula von der Leyen rekla je da je rekla svojoj djeci da je na sljedećoj generaciji da "ispravi" pogrešku Brexita. "I onda moram reći, stalno govorim svojoj djeci, morate to popraviti. Zeznuli smo stvar. Trebate to popraviti. Tako da mislim, smjer putovanja, moje osobno mišljenje je jasno", rekla je, kako prenosi britanski The Telegraph.

Ne očekuje se da će Ujedinjena Kraljevina uskoro zatražiti ponovno pridruživanje EU-u, što je dugotrajan i složen proces koji može trajati mnogo godina. No, Keir Starmer, koji vodi u istraživanjima javnog mnijenja, obećao je veliku promjenu trgovinskih odnosa ako laburisti pobijede na općim izborima, koji bi trebali biti održani iduće godine.

Rishi Sunak odlučio je popraviti zategnute odnose s EU-om nakon što je postao premijer u listopadu 2022. On je zaključio da je bliži odnos neophodan iz ekonomskih razloga tijekom krize troškova života i iz geopolitičkih razloga nakon ilegalne invazije ruskog predsjednika Vladimira Putina na Ukrajinu.

Prema istraživanju objavljenom u svibnju, samo devet posto Britanaca smatra da je Brexit bio više uspjeh nego promašaj. Oko 62 posto osoba Brexit opisuje kao dominantno krivi potez, pokazala je YouGov anketa.

Agencija za ispitivanje javnog mnijenja je objavila da je "Bregret" ("Žaljenje zbog Brexita") dosegao nove razine jer samo 31 posto Britanaca drži da je bila ispravna odluka napustiti Europsku uniju 2016., što je najmanje dosad.

Gotovo dvostruko, 56 posto, kaže da je to bio pogrešan potez. Čak i među onima koji su glasali za izlazak iz EU-a, 37 posto izjasnilo se da je Brexit više loša, nego dobra stvar.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 03:27