VELIKA VIJEST

Ursula von der Leyen potvrdila: Komisija preporučuje otvaranje pregovora s BiH!

Von der Leyn je rekla da je Komisija sastavila izvješće koje prikazuje činjeničnu analizu napretka BiH u ispunjavanju postavljenih kriterija

Ursula von der Leyen

 Frederick Florin/Afp

Bosna i Hercegovina je u godinu dana napravila više nego u cijelo desetljeće u progresu prema EU i zato Komisija predlaže Vijeću odluku o otvaranju pristupnih pregovora. Poručila je to u govoru pred Europskim parlamentom danas ujutro predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen uoči sastanka Komisije na kojem će se i formalizirati ta odluka.

Von der Leyn je rekla da je Komisija sastavila izvješće koje prikazuje činjeničnu analizu napretka BiH u ispunjavanju postavljenih kriterija.

Kao konkretne rezultate spomenula je činjenicu da BiH sada ima razinu od 100 posto usklađenosti stavova s Europskom unijom u pitanjima vanjske politike i sigurnosti, što je od ključne važnosti u novonastalom geopolitičkom okruženju. BiH je usvojila i zakone o sprječavanju sukoba interesa i pranja novca te sprječavanje financiranja terorizma, potom se Ministarstvo pravosuđa složilo i uvrstilo presude haškog Suda za ratne zločine i registar kažnjenih u zemlji. Dogovoren je i sporazum s Frontexom o zajedničkom upravljanju migracijama i drugi zakoni.

- Naravno, još više napretka je potrebno za integraciju u EU. Ali zemlja dokazuje da može ispunjavati kriterije za članstvo aspiracije građana za integraciju u našu obitelj. Zato preporučujemo Vijeću otvaranje pristupnih pregovora s Bosnom i Hercegovinom. Poruka koja dolazi iz BiH je jasna. Zato i naša poruka treba biti jasna. Mjesto Bosne i Hercegovine je u Europskoj uniji - rekla je u svom govoru pred Europskim parlamentom Ursula von der Leyen.

Nakon preporuke Europske komisije odluku o otvaranju pregovora trebaju usvojiti šefovi država ili vlada EU. To će biti na dnevnom redu na summitu sljedeći tjedan u Bruxellesu. Postoje još neke članice EU koje su skeptične oko te odluke. S druge strane zasad se ne spominje datum ili rok kada bi se pregovori i mogli otvoriti. Prije otvaranja pregovora se mora usvojiti i pregovarački okvir Europske unije i s njim se moraju složiti sve države članice EU. O pitanjima iz procesa proširenja u Vijeću se odluke usvajaju konsenzusom, što znači da je dovoljno da jedna zemlja bude protiv kako bi se spriječila odluka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 17:15