PREDSJEDNICA EK

Ursula von der Leyen se zalaže za nepropusne i dobro čuvane schengenske granice

Ona je govorila na schengenskom forumu na kojem sudjeluju članovi Europskog parlamenta i ministri unutarnjih poslova zemalja članica
 Olivier Matthys/POOL/AFP

Vanjske granice schengenskog prostora moraju biti dobro čuvane i nitko ne bi smio prijeći granicu neotkriven, izjavila je u ponedjeljak predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen.

"Prostor bez unutarnjih graničnih kontrola mora imati u potpunosti sigurnu vanjsku granicu. Nitko ne smio prijeći granicu neotkriven, a svaki sigurnosni rizik mora biti identificiran i to se odnosi jednako i na građane EU-a i građane trećih zemalja", rekla je von der Leyen.

Ona je govorila na schengenskom forumu na kojem sudjeluju članovi Europskog parlamenta i ministri unutarnjih poslova zemalja članica.

Istaknula je da unutarnje kontrole unutar schengenskog prostora moraju biti mjere koje se koriste samo u krajnjim slučajevima.

Posljednjih godina članice sve češće pribjegavaju uvođenju kontrola na unutarnjim granicama. Od 2016. do 2014. takve kontrole uvedene su samo 35 puta, a od 2015., kada je izbila velika migrantska kriza, 205 puta.

"To je znatno povećanje. Moramo razumjeti koji su razlozi i hitno ih riješiti", rekla je von Der Leyen.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. rujan 2023 21:47