OSTAO BEZ NOVCA

Usain Bolt zakinuo radnike za plaće nakon što mu je propao biznis: ‘Lagali su i izmanipulirali nas‘

Bolt Mobility iznenada je prestao s radom 1. srpnja, ostavljajući na ulici stotine skupih električnih romobila i bicikala

Usain Bolt

 John Angelillo/Upi/Profimedia/John Angelillo/Upi/Profimedia

Vrhunski sportaši posljednjih godina sve češće ulažu u startupove s inovativnim rješenjima i novim tehnologijama. No za Usaina Bolta, najbržeg čovjeka na svijetu, poslovni svijet ipak se pokazao kobnim.

Startup Bolt Mobility, koji iznajmljuje električne romobile, neslavno je propao nakon što je tvrtka ostala bez novca, a bivši radnici optužili su kompaniju da im nije isplatila posljednju plaću. Bolt Mobility iznenada je prestao s radom 1. srpnja, ostavljajući na ulici stotine skupih električnih romobila i bicikala.

"Nestali su, ostavivši za sobom opremu. Ne odgovaraju na e-poštu i pozive. Ne možemo doći ni do koga, a čini se da su ugasili poslovanje i na drugim tržištima", rekao je TechCrunchu Bryan Davis, planer prometa u okrugu Chittenden u Vermontu.

Bolt je prestao raditi u najmanje osam američkih gradova u saveznim državama Oregon, Vermont, Kalifornija, Virginia i Florida. Gradski dužnosnici ne mogu doći do predstavnika tvrtke, a čini se da ni služba za korisnike više ne radi. Stotine električnih romobila i bicikala ispražnjenih baterija, koji se mogu otključati samo putem mobilne aplikacije koja sad više ne radi, ostavljeno je na ulicama američkih gradova.

Gradske vlasti dale su tvrtki vremenski okvir u kojemu može ukloniti svoja vozila, inače će grad preuzeti vlasništvo nad njima. Obavijest na web stranici Bolta kaže da je tvrtka bila prisiljena "značajno smanjiti operacije" 30. lipnja nakon što investitori "nisu isporučili" očekivano prikupljanje sredstava. Bolt Mobility je prikupio 40,2 milijuna dolara, što je iznos koji ne uključuje neobjavljenu investiciju indijske tvrtke Ram Charan u svibnju.

Četiri bivša zaposlenika izašli su u medije optuživši tvrtku da im nije isplatila plaće za lipanj.

"Nisu nam platili za posljednji mjesec koji smo odradili. To je prijevara. Lagali su i izmanipulirali me", rekao je jedan bivši radnik Bolta za New York Post. Drugi je dodao kako se osjeća "povrijeđeno". Nekoliko dana kasnije Bolt Mobility je isplatio zaostatke bivšim zaposlenicima.

Najbrži čovjek na svijetu i osmerostruki olimpijski pobjednik, Jamajčanin Usain Bolt, u poslovni svijet ušao je nakon što se povukao s atletskih staza 2017. godine. Bivši sprinter je s poduzetnicom Bitom Sarah Haynes iz Miamija 2018. godine osnovao tvrtku Bolt Mobility Corporation (koju ne treba brkati s estonskom tvrtkom Bolt, čiji se e-romobili mogu vidjeti i na ulicama diljem Hrvatske). Cilj kompanije bio je "revolucionizirati promet sigurnim, pametnim i održivim rješenjima prijevoza". Uz svoje ime, Bolt je posuđivao i svoj glas na snimkama koje bi se puštale kroz zvučnike romobila i koje bi vozačima davale upute te je snimao reklame za tvrtku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 09:57