POVEZANI S TERORIZMOM

Uskoro izručenje dvojice državljana BiH zarobljenih u Siriji?

 Dado Ruvić / Ilustracija / REUTERS

Dvojica državljana Bosne i Hercegovine koji su se borili u redovima terorističkih organizacija u Siriji i Iraku u narednim će danima biti prebačeni u BiH, a dogovor o tome već je postignut između vlasti te zemlje i SAD-a, tvrdi u subotu sarajevski Dnevni avaz.

List tvrdi kako je riječ o Aliji Keseroviću i Amiru Selimoviću, pripadnicima IS-a zarobljenim u nedavnim sukobima sa snagama protuteorističke koalicije koje čiste posljednje džepove otpora terorističkih skupina u Siriji.

Keserović i Selimović od ranije su na crvenim tjeralicama Interpola, a vlasti BiH traže ih zbog povezanosti s terorizmom. Prema dostupnim informacijama njih dvojica bili su pripadnici terorističkih skupina Islamska država (IS), odnosno fronta Al-Nusra.

Oni bi u BiH trebali biti prebačeni američkim zrakoplovom te potom predani pripadnicima Državne agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA) i odmah pritvoreni, a nakon toga se može očekivati njihovo procesuiranje pred pravosudnim tijelima BiH.

Na Intrepolovim tjeralicama trenutačno su imena 25 osoba podrijetlom iz BiH koje se povezuju s terorizmom. Među njima je i Emir Ališić koji je, prema dostupnim informacijama, u Siriji zarobljen 2018. godine zajedno s posvojenim sinom Hamzom Labidijem, no njihovo izručenje za sada nije najavljeno.

Američke snage su, uz pomoć kurdske vojske, prošle godine zarobile i Ališića te njegovog posinka Labidija.

Najtraženiji s popisa terorista, nekadašnji vođa zajednice radikalnih islamista u BiH Nusret Imamović, navodno je uspio pobjeći u Libiju gdje se trenutno skriva.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. studeni 2022 07:52