DO KRAJA GODINE

USKORO LEGALIZACIJA KANABISA I U SRBIJI? Teškim bolesnicima liječnici će prepisivati ulje

Liječnici u Srbiji mogli bi već iduće godine legalno prepisivati teškim bolesnicima derivat kanabisa ukoliko se usvoji inicijativa podnesena prije dva dana tamošnjem Ministarstvu zdravlja, piše Blic.

Teški bolesnici imaju nade da bi se to moglo dogoditi zbog činjenice da u Ministarstvu zdravlja vlada pozitivna atmosfera vezana za inicijativu da se kanabis u Srbiji, kao u mnogim drugim zemljama EU, legalizira u medicinske svrhe, a procedura bi, ako ne bude prepreka, mogla biti završena do kraja godine.

Inicijativu je pokrenula Udruga 'Lekalizacija', a procjenjuju da na tisuće onkoloških i drugih teških pacijentata u Srbiji nabavlja ulje kanabisa na crnom tržištu i to sumnjive kvalitete, a dozu od 5 militara plaćaju najmanje 300 eura.

U Ministarstvu zdravlja su potvrdili da su inicijativu primili i da su je već stavili u proceduru.

- Sljedeći tjedan oformit ćemo radnu grupu u kojoj će biti i predstavnici MUP-a, ministarstava pravde i poljoprivrede kako bi se sa svih aspekata razmotrila ova inicijativa - kažu u Ministarstvu zdravlja, ne želeći prejudicirati krajnji rezultat ove inicijative.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. svibanj 2024 17:08