KRAJ LOKALNIH IZBORA

Uskoro nova vlast: Gradonačelnik Sarajeva trebao bi postati Bogić Bogićević

Bogičević u BiH uživa velik ugled jer je svojim glasom u Predsjedništvu SFRJ 1991. spriječio vojni udar vrha JNA
Bogić Bogičević
 Zeljko Puhovski/Cropix

Središnje izborno povjerenstvo Bosne i Hercegovine (SIP) potvrdilo je u petak rezultate neizravnih izbora za članove gradskog vijeća Sarajeva čime je otvoren put da, nakon Mostara, i glavni grad BiH dobije novu vlast.

Novi gradonačelnik trebao bi postati Bogić Bogićević, član posljednjeg sastava Predsjedništva bivše SFRJ.

U priopćenju SIP-a stoji kako su provjerili i potvrdili 28 novih članova gradskog vijeća, izabranih u četiri općine koje čine grad Sarajevo, a nakon isteka roka za žalbe, koje se mogu uložiti Sudu BiH, oni će moći preuzeti svoje mandate.

Izborom novih gradskih vlasti u Sarajevu napokon bi trebala biti okončana provedba rezultata lokalnih izbora u BiH, održanih u studenom prošle godine.

Za razliku od većine drugih jedinica lokalne samouprave gradonačelnici Sarajeva, kao i Mostara, ne biraju se izravno, nego glasovima vijećnika u gradskim vijećima.

Taj je postupak u Mostaru okončan, no u Sarajevu se moralo čekati konstituiranje vijeća četiri općine, koje su onda iz svog sastava izabrale gradske vijećnike.

U tri od četiri te općine na izborima u studenome pobjedu je odnijela koalicija koju čine Naša stranka, SDP BiH, Narod i pravda (NiP) te Nezavisna bosanskohercegovačka lista (NBL), dok je Stranka demokratske akcije (SDA), koja je do sada vladala Sarajevom, pobijedila samo u jednoj općini.

Dosadašnja oporba u budućem sastavu gradskog vijeća dobila je komotnu većinu od 18 vijećnika, SDA ih ima samo četiri, a druge manje stranke i neovisni vijećnici podijelili su preostalih šest mandata.

Koalicija poznata i pod nazivom "četvorka" ranije je postigla dogovor da gradonačelnika Sarajeva predloži SDP BiH, a ta je stranka odmah nominirala Bogićevića i taj je prijedlog jednoglasno podržan. Riječ je o osobi koja u BiH uživa velik ugled, posebice stoga što je riječ o političaru koji je svojim glasom u Predsjedništvu SFRJ spriječio vojni udar što ga je 1991. planirao provesti vrh tadašnje JNA i tako onemogućiti osamostaljenje Slovenije i Hrvatske.

"Tako sam u skladu sa svojom savješću, bez ikakvih drugih motiva, nastojao predstavljati sve građane Bosne i Hercegovine. Nisam htio taj rat i učinio sam sve što je bilo u mojoj moći kako bih ga spriječio", kazao je Bogićević tijekom jednog od predavanja koje je 2019. održao u Zagrebu.

Konstituiranje novog saziva gradskog vijeća Sarajeva te izbor novog gradonačelnika očekuju se u iduća dva tjedna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 07:33