RAT U SIRIJI

'USKORO PRELAZIMO GRANICU' Turska objavila kako počinje ofenzivu na Kurde, Trumpa napao čak i voditelj njegove najdraže TV emisije

 
 REUTERS

Američki predsjednik Donald Trump našao se izoliran od svojih najbližih političkih saveznika nakon što je najavio povlačenje sa sjevera Sirije, čime bi dotadašnje američke saveznike Kurde ostavio na cjedilu.

Čelnik republikanske većine u Senatu Mitch McConnell, koji je do sada uvijek stajao uz Trumpa, glasno se pobunio protiv ovakve odluke. “Povlačenje američkih snaga iz Sirije samo bi koristilo Rusiji, Iranu i Assadovom režimu”, rekao je McConnell. “I povećalo bi rizik da će se ISIS i druge terorističke skupine regrupirati”.

Podrška senatora izrazito je bitna Trumpu kojem izgledno slijedi proces opoziva u tom zastupničkom tijelu, gdje je potrebna dvotrećinska većina kako bi se predsjednika opozvalo. Do sada su i McConnell i većina republikanskih senatora branili predsjednika, zbog čega se vjerovalo kako do opoziva u konačnici najvjerojatnije neće doći, no Trump je opasno zaplesao po rubu.

Mrlja na časti

Trumpa je napao i senator Lindsey Graham, inače glasan zagovornik predsjednika i njegov čest partner na golf terenu. “Napuštanje Kurda bila bi katastrofa u nastajanju”, kazao je Graham, “mrlja na američkoj časti”.

Predsjednik je čak doživio i napad svojih najodanijih medijskih saveznika, televizije FOX, i to baš u Trumpovoj najdražoj emisiji “FOX and Friends”, gdje sugovornici redovito brane svaki njegov potez. Voditelj Brian Kilmeade pitao se kakva je to poruka za buduće saveznike?

“Napuštamo najodanije saveznike koji su odradili sve borbe za nas. Mi smo ih samo naoružali, a oni su odradili sav posao, a sada im kažemo ‘sretno!’, ‘sretno s preživljavanjem!’”, rekao je Kilmeade.

U.S. President Donald Trump speaks during a formal signing ceremony for the U.S.-Japan Trade Agreement at the White House in Washington, October 7, 2019.  REUTERS/Kevin Lamarque
Kevin Lamarque / REUTERS
Donald Trump

Tijekom ponedjeljka, Trump je odaslao seriju nepovezanih objava na Twitteru, iz kojih se prvo činilo da odustaje od povlačenja, da bi u konačnici postavio objavu u kojoj se prijeti Turskoj da će je “ekonomski razoriti” ako učini bilo što što on, “u svojoj velikoj mudrosti bez premca”, smatra nedopustivim.

Trump je ipak u utorak naglasio da Sjedinjene Države nisu "napustile" Kurde iz Sirije. "Napuštamo Siriju, ali apsolutno nismo napustili Kurde, divne ljude i izvrsne borce", napisao je u tvitu. "Financijski i oružjem ćemo pomoći Kurdima", dodao je.

Različite poruke

Trump je svoju odluku donio nakon telefonskog razgovora s turskim predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoğanom, bez bilo kakvog savjetovanja s drugim saveznicima, poput UK-a, Francuske ili Njemačke.

Izvori iz Pentagona potvrdili su kako se SAD ne povlači iz Sirije, a pripadnici specijalnih postrojbi koji se nalaze na sjeveru te zemlje bit će premješteni na druge lokacije u unutrašnjosti.

Još uvijek postoje brojne nejasnoće oko toga što će se stvarno dogoditi, jer službena stajališta Bijele kuće i Pentagona protekla tri dana odašilju različite poruke, pa tako Trump uporno tvrdi kako će se američki vojnici vratiti u SAD.

Pritisak Kongresa

Izjava iz Bijele kuće o povlačenju prvotno uopće nije spominjala da bi se Trump protivio turskoj ofenzivi, no naknadno su uslijedile prijetnje Turskoj. Što se tiče kurdskih boraca, Trump je na Twitteru komentirao kako su ih platili “masivnim količinama novca i opreme” u protekle četiri godine, vjerujući kako su time ispunili sve obveze spram njih.

Trump se u isto vrijeme nalazi pod pritiskom demokratskih zastupnika u kongresu, koji su započeli istražne radnje prije pokretanja procesa opoziva, zbog njegovog navodnog pokušaja utjecaja na ukrajinskog predsjednika Vladimira Zelenskog da se uplete u američke predsjedničke izbore tako što će pokrenuti istragu protiv sina Trumpova protukandidata, Joea Bidena.

Kako se istraga širi, izviru dokazi da je više dužnosnika sudjelovalo u pritiscima na Ukrajinu i druge zemlje, pa i glavni tužitelj William Barr i američki ambasador u EU Gordon Sondland.

Ambasador

Američko ministarstvo vanjskih poslova jučer je zabranilo Sondlandu da svjedoči pred kongresom. Sondland nije karijerni diplomat već hotelijer koji je donirao Trumpovoj kampanji, a potvrđeno je da je komunicirao s izaslanikom SAD-a u Ukrajini Kurtom Volkerom i još jednim diplomatom oko dogovaranja razgovora Trumpa i Zelenskog.

Iako bi Sondland sigurno branio Trumpa, službeni je stav republikanaca da mu ne dopuštaju svjedočiti, jer demokrati vode “nepošteni i pristrani proces”.

Turske snage 'uskoro' će prijeći sirijsku granicu

Turske snage imaju namjeru "uskoro" prijeći sirijsku granicu, rekao je pomoćnik turskog predsjednika Tayyipa Erdogana u srijedu, nakon nenadane najave Washingtona o povlačenju američkih postrojbi iz sirijskog područja blizu turske granice.

U tvitu, direktor za komunikacije turskog predsjednika, Fahrettin Altun, rekao je da se kurdske snage mogu ili predati ili će ih Ankara "natjerati da prestanu ometati" tursku borbu protiv džihadista Islamske države.

Kurdske snage bile su glavni američki saveznik u Siriji gdje su pomogle poraziti Islamsku državu, no Turska ih smatra teroristima. Kurdi su rekli da su im Amerikanci svojim povlačenjem "zabili nož u leđa".

Turska želi na području sjeveroistočne Sirije, nakon što su američke snage počele napuštati to područje, stvoriti “sigurnosnu zonu” kojom bi odbacila sirijske Kurde i njihove vojne snage od svojih granica i fizički se ogradila od njih na svojem teritoriju.

Erdogan je također ranije rekao da bi u "sigurnosnu zonu" omogućio povratak milijuna sirijskih izbjeglica iz Turske na sirijsko tlo, a ta je najava o relokaciji izbjeglica uznemirila neke europske države jednako kao i ona o samoj vojnoj operaciji.

Za Tursku, dolazak nekurdskih Sirijaca u područje "sigurnosne zone" poslužilo bi kao tampom zona protiv Kurda, turske najveće sigurnosne prijetnje.

Američko povlačenje iz regije moglo bi ostaviti snage pod vodstvom Kurda na milost i nemilost napada turskih oružanih snaga. (Hina)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. svibanj 2024 06:40