ZATEGNUTI ODNOSI

Uskoro prvi sastanak Kine i SAD-a nakon rušenja špijunskog balona? ‘Otvoreni smo za dijalog‘

Ulazak balona u zračni prostor SAD-a izazvao je zgražanje u Washingtonu
 Chase Doak/Afp

Američki državni tajnik Antony Blinken razmatra mogućnost sastanka s najvišim kineskim diplomatom Wang Yiom na sigurnosnoj konferenciji u Münchenu koja počinje ovaj tjedan, što bi bio njihov prvi sastanak nakon što je SAD srušio kineski špijunski balon.

Početkom ovoga mjeseca Blinken je odgodio planirani put u Peking zbog, kako je rekao, neprihvatljivoga kršenja američkoga suvereniteta i zračnoga prostora kineskim promatračkim balonom koji je 4. veljače srušen uz obalu Južne Karoline. Američka vojska priopćila je da je nakon toga srušila još tri neidentificirana objekta koji su letjeli iznad Sjeverne Amerike.

Ulazak balona u zračni prostor SAD-a izazvao je zgražanje u Washingtonu, gdje su političari kritizirali vojsku i predsjednika Joea Bidena jer balon nije srušen odmah čim se pojavio.

No, isto su se tako nametnula pitanja o tome kada bi dvije zemlje, obje željne uspostave stabilnosti u turbulentnim odnosima, mogle održati sastanak na visokoj razini.

Jedan američki dužnosnik rekao je Reutersu, želeći ostati neimenovan, da je sastanak između Blinkena i Wanga moguć na konferenciji u Münchenu koja se održava od 17. do 19. veljače. Drugi je izvor rekao da je to moguće, ali ništa još nije potvrđeno.

Dužnosnici i analitičari kažu da bi sastanak ministara vanjskih poslova G 20 koji se u ožujku održava u Indiji mogao biti druga prilika, s obzirom na to da se tamo očekuje i Blinkena i kineskoga ministra vanjskih poslova Qin Ganga.

Na konferenciji za novinare koju je održala s japanskim i južnokorejskim kolegama, zamjenica američkoga državnog tajnika Wendy Sherman rekla je da ne može najaviti mogući sastanak Blinkena i Wang Yia u Münchenu, ali nije ni odbacila tu mogućnost.

"Kao što državni tajnik Blinken stalno govori, i kao što je rekao Wang Yiu - kao što su svi rekli Kini - mi smo otvoreni za dijalog kada je to u našem interesu i vjerujemo da su sada pravi uvjeti za to", rekla je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 05:56