NOVO DOBA

USKORO REDIZAJN NOVČANICE OD 20 AMERIČKIH DOLARA Umjesto robovlasnika prikazivat će lik heroine koja je spašavala robove

Iako je Lew već bio najavio da će na novčanici od 10 dolara najvjerojatnije biti žena, nakon toga je na Broadwayju izveden rap mjuzikl 'Hamilton' koji je enormno oživio popularnost jednog od utemeljitelja američkog Ustava
 Wikipedia

Američko ministarstvo financija najavilo je u srijedu da će lik afroameričke heroine Harriet Tubman, koja je prevezla tisuće robova u slobodu, biti na novoj novčanici od 20 dolara umjesto robovlasnika Andrewa Jacksona.

Uz nju će na novodizajniranim novčanicama biti likovi i drugih aktivistica za ljudska prava. Novi dizajn pojavit će se 2020. kako bi se obilježilo stoljeće sufražetkinja i 19. amandmana američkog ustava.

No, neke skupine koje se bore za prava žena nezadovoljne su odlukom šefa financija Jacoba J. Lewa, koji će na novčanici od 10 dolara ostaviti lik Alexandera Hamiltona, dok će odabrani ženski likovi biti na poleđini.

Iako je Lew već bio najavio da će na novčanici od 10 dolara najvjerojatnije biti žena, nakon toga je na Broadwayju izveden rap mjuzikl 'Hamilton' koji je enormno oživio popularnost jednog od utemeljitelja američkog Ustava. Desetine tisuća tinejdžera pamtilo je stihove o Hamiltonu i detalje njegova života, a njegovu poziciju na novčanici zabetonirao je istup autora 'Hamiltona' Lin-Manuela Mirande, koji je osvojio Pulitzerovu nagradu ovoga tjedna. Naime, tvorac popularnog mjuzikla osobno je pritisnuo Lewa da zadrži lik prvog američkog ministra financija na licu novčanice od 10 dolara, a horde obožavatelja bile su spremne na prosvjed.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 06:01