ZLOČINI MRŽNJE

Uskoro uhićenja u Grčkoj: Sud odbio žalbu čelnika grčke desničarske stranke Zlatne zore

Šestero bivših zastupnika Zlatne zore osuđeni su 14. listopada na zatvorske kazne do 13 godina
 Louisa Gouliamaki/AFP

Vodstvu grčke desničarske stranke Zlatne zore sud je odbio tijekom trajanja žalbenog procesa suspendirati zatvorske kazne, na koje su osuđeni zbog vođenja zločinačke skupine povezane sa zločinima mržnje za vrijeme financijske krize u Grčkoj, te bi oni uskoro trebali biti uhićeni.

Šestero bivših zastupnika Zlatne zore, uključujući osnivača stranke Nikosa Michaloliakosa, osuđeni su 14. listopada na zatvorske kazne do 13 godina.

Izvor iz policije rekao je da će uhićenja uskoro uslijediti.

Zlatna zora ušla je u parlament 2012. na vrhuncu krize koristeći žestoku protumigrantsku retoriku i hvatajući se na javni gnjev zbog strogih mjera štednje i mržnju prema političkom establišmentu.

No kada je pristaša stranke priznao ubojstvo ljevičarskog glazbenika 2013. izbili su prosvjedi diljem zemlje, a vlada je pokrenula akcije u kojima su Michaloliakos i deseci drugih članova stranke uhićeni i optuženi za osnivanje i pripadnost zločinačkoj skupini.

Michaloliakos je novinarima prkosno ispred svog doma rekao da je meta "prljave hunte" političara i medija.

"Ponosan sam, vode me u zatvor zbog mojih ideja", rekao je prije nego što se vratio u svoj stan. Prisutni pristaše i članovi obitelji su mu pljeskali.

Zlatna zora je godinama bila u parlamentu, a tijekom teške financijske krize privremeno je bila treća politička snaga u zemlji. Prošle godine nije uspjela prijeći izborni prag od tri posto za ulazak u parlament.

"Čekamo da nam sud pošalje potrebne dokumente i tijekom dana će uslijediti uhićenja", otkrio je izvor iz policije.

Većina osuđenih podnijela je žalbe. Iako je presuda objavljena 14. listopada, pravna praksa u Grčkoj je da se saslušaju argumenti za ublažavanje naknadne presude i podnese zahtjev za suspenzijom zatvorske kazne do kraja žalbenog procesa.

Ilias Kasidiaris, bivši glasnogovornik stranke, predao se i usporedio presudu sa sudbinom koja je zadesila grčke heroje, posebice atenskog generala i političara Temistokla.

"Oni koji su se časno borili za Grčku, od antičkih vremena do danas, bili su zatvarani, prognani i ubijani", rekao je Kasidiaris.

Njegov najupečatljiviji izljev bijesa zabilježen je na nacionalnoj televiziji 2012. kada je šamarao jednu zastupnicu u parlamentu, a drugu gađao čašom vode.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 10:52