DRAMA U AVIONU

‘Uskratili su mi pravo na putovanje. Za njih sam bila debelo čudovište! Sad su izgubili na sudu...‘

Julianin odvjetnik Eduardo Barbosa opisao je presudu kao prekretnicu u borbi protiv predrasuda

Juliana Nehme

 Sopa Images Limited/Alamy/Al/Sopa Images Limited/alamy/al

Sud je odlučio da je zrakoplovna tvrtka Qatar Airways dužna platiti psihoterapiju brazilskom plus-size modelu Juliani Nehme (38) koja je tvrdila da joj je uskraćen ukrcaj na let zbog prekomjerne težine. Na društvenim mrežama podijelila je snimku i optužila bliskoistočnu kompaniju da je diskriminira zbog debljine, prenosi Daily Mail.

- Uskraćuju mi pravo na putovanje. Očajna sam, pomozite mi. Ne žele da se ukrcam jer sam debela, rekla je Juliana u objavi za njenih 167 tisuća pratitelja.

Sud u Sao Paulu presudio je u njenu korist tako da joj Qatar Airways mora platiti psihoterapiju da bi se pomirila s tjeskobom koju je uzrokovao incident. Tvrtka je na Nehmeine optužbe odgovorila da je bila izuzetno nepristojna i agresivna prema osoblju, no sutkinja Renata Martins de Carvalho odlučila je da će zrakoplovna tvrtka influencerici svejedno platiti liječenje.

- Liječenje bi se trebalo sastojati od tjedne terapije u vrijednosti od 400 brazilskih reala (oko 550 kuna) u razdoblju od najmanje godinu dana, odnosno 19.200 reala (oko 26 tisuća kuna) ukupnog troška, a novac se polaže na bankovni račun tužitelja. Odobravanje pomoći razumna je mjera da bi se osiguralo da će Juliana prevladati stresan i traumatičan događaj, rekla je sutkinja.

Julianin odvjetnik Eduardo Barbosa opisao je presudu kao prekretnicu u borbi protiv predrasuda, a Juliana je za brazilske medije rekla da su se prema njoj odnosili kao da nije ljudsko biće.

- Bilo je užasno. Za njih sam bila debelo čudovište koje se ne može ukrcati na avion. Ispričavala sam se majci koja je sa mnom ostala na aerodromu, a ona je govorila da nisam ja kriva, rekla je Juliana.

Nije joj dozvoljen ukrcaj na let iz Bejruta za Dohu 22. studenog. U zemlju je bez problema stigla Air Franceom, a zbog toga što je nisu pustili na avion, propustila je i vezani let prema Sao Paulu gdje stanuje. Rekla je da joj Qatar Airways nije ponudio povrat 830 funti koje je platila za kartu, nego su joj ponudili da doplati 2480 funti za prvu klasu koja ima veća sjedala.

Influencerica je s majkom ostala u Libanonu, dok su se njena sestra i nećak vratili kući. Četiri karte platili su 830 funti, a na sreću za povratak nisu morale ništa doplatiti jer je brazilski veleposlanik izgladio situaciju.

- Qatar Airways postupa prema svim putnicima s poštovanjem i dostojanstvom, te u skladu s industrijskom praksom slično kao i većina zračnih prijevoznika. Svatko tko ometa prostor suputniku i ne može pričvrstiti sigurnosni pojas ili spustiti svoje naslone za ruke, mora kupiti dodatno sjedalo zbog sigurnosnih mjera, udobnosti i sigurnosti svih putnika. Putnica o kojoj je riječ u zračnoj luci u Bejrutu bila je iznimno gruba i agresivna prema osoblju, napisao je Qatar Airways u priopćenju.

Qatar Airways proglašen je najboljim svjetskim zrakoplovnim prijevoznikom rekordni sedmi put. Zračni prijevoznici žele smanjiti troškove što je više moguće, a tema kako pristupiti putnicima s prekomjernom težinom vrlo je osjetljiva. Također imaju zadatak izračunati težinu i ravnotežu svojih zrakoplova da provjere je li u dopuštenim granicama za sigurnost zrakoplova.

Posljednjih godina, povećanje stope pretilosti u SAD-u znači da su standardne brojke koje zrakoplovna industrija koristi za izračunavanje prosječne težine putnika vjerojatno zastarjele i nesigurne za korištenje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. travanj 2024 23:44