PRVI PUT U VIŠE OD 100 GODINA

USKRS KAKAV SE NE PAMTI U JERUZALEMU, BAZILIKA SVETOG GROBA JE ZATVORENA Umjesto tisuća hodočasnika, u mini procesiji sudjelovala samo 4 svećenika

 
 AFP

Prvi put u više od sto godina za Uskrs je zatvorena Bazilika Svetog Groba u Jeruzalemu. U kršćanskoj četvrti grada već su tjednima ulice puste i zatvorena je većina trgovina. Stanovnike deprimira nemogućnost uobičajene proslave Uskrsa u Bazilici Svetog Groba.

U toj crkvi, koja se smatra najsvetijim mjestom kršćanstva, tijekom jutra je vođena misa iza zatvorenih vrata i zatim je krenula mini procesija Stazom bola kojom se inače kreću tisuće hodočasnika iz cijeloga svijeta na Veliki petak, kad se obilježava razapinjanje Krista.

Ove su godine, međutim, samo četiri svećenika pjevala i zaustavljala se na 14 mjesta Isusova puta, prema Evanđelju, kad je sreo majku, pao, primio pomoć u nošenju križa i sreo uplakane žene.

Izraelska policija strogo kontrolira uske uličice Starog grada.

Members of Israeli police wearing protective masks stand guard on a deserted Via Dolorosa, a route usually packed with worshippers in procession to mark Good Friday, now empty amid the COVID-19 pandemic crisis, in Jerusalem's Old City on April 10, 2020. - All cultural sites in the Holy Land are shuttered, regardless of their religious affiliation, as authorities seek to forestall the spread of the deadly respiratory disease, which will prevent Christians from congregating for the Easter service, this coming Sunday for Catholic worshippers, then a week later on April 19 for Orthodox Easter. (Photo by EMMANUEL DUNAND / AFP)
AFP

U Izraelu, gdje prema službenim podacima ima više od 10.000 oboljelih od novog koronavirusa i 90 umrlih, zatvorene su sve crkve, trgovine, škole i mjesta okupljanja kako bi se zaustavilo širenje pandemije. S palestinske strane ima 250 oboljelih i jedan smrtni ishod, prema službenim podacima.

Lani se više od 25.000 osoba okupilo u Jeruzalemu u nedjelju kad počinje sveti tjedan, rekao je glasnogovornik jeruzalemskog latinskog patrijarhata Ibrahim Chomali, a prošle nedjelje bilo je samo 15 svećenika iza velikih zatvorenih drvenih vrata Bazilike Svetog Groba. Dodao je kako je u ovim teškim okolnostima ispred televizijskih i ekrana računala 60.000 osoba pratilo misu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. travanj 2024 02:49