ISTAKNUO VAŽNOST OVOG BLAGDANA

USKRSNA PORUKA KARDINALA PULJIĆA Zahvalio svima koji se bore protiv epidemije: 'Ovo su okolnosti u kojima se pokazuje koliko je važna solidarnost'

Kardinal Vinko Puljić
 Denis Ruvić / CROPIX

Vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić u svojoj je uskrsnoj poruci u subotu iskazao posebnu zahvalnost svim medicinskim djelatnicima koji se bore kako bi zaustavili epidemiju izazvanu koronavirusom a političare u svojoj zemlji pozvao je da ta teška vremena ne koriste za međusobne obračune.

"Medicinskom osoblju i civilnima vlastima, koji se u vrijeme opasnoga širenja koronavirusa, brinete za zdravlje i sigurnost cijele društvene zajednice i često izlažete opasnosti vlastite živote da biste zaštitili druge, velika hvala s molitvom da vam u vršenju ljubavi prema ugroženoj braći, sestrama bude nadahnuće uskrsli Krist, pobjednik nad smrću.

U tom smislu, u ovim okolnostima nikako ne priliči da se nedaće ljudi koriste za politička razračunavanja i borbu za prevlast", poručio je kardinal Puljić.

Posebice se prisjetio starih, bolesnih i nemoćnih koji su žrtve opasnoga virusa zaželivši da im uskrsli Krist bude utjeha i jakost, osmisli njihove boli i trpljenja.

Vrhbosanski je nadbiskup istaknuo kako blagdan Uskrsa ima posebnu važnost u vremenu i ozračju u kojemu se nameće "kulturu smrti, beznađa i izgubljenu vrijednost čovjekovog dostojanstva".

Dodao je kako su kršćani u Kristovu uskrsnuću obnovljeni u onom dostojanstvu djece Božje, koje valja živjeti, svjedočiti i ne umoriti se u borbi za život čovjeka, njegovo dostojanstvo i njegova prava.

"Nakon proživljene korizme želimo da u slavlju Uskrsa u nama zasja svjetlo vjere, radosna nada i hrabrost slijediti Isusa i svjedočiti da smo njegovi.

On je obećao biti s nama pa zato tako živimo njegovu prisutnost da nam donese utjehu i mir u duši, kao što je donio učenicima kada im se ukazao i uputio im pozdrav: Mir vama", poruka je kardinala Puljića.

Nadbiskup koadjutor Tomo Vukšić u svojoj je poruci pak kazao kako je radost ugrožena u danima kad je skoro cijeli svijet pogođen teškim iskušenjima zbog širenja opasne zarazne bolesti, koja sije bol i smrt, i kada strah pojačava činjenica da još uvijek ne postoji pravi lijek za tu bolest, ugrožena.

Podsjetio je kako su nam epidemija i bolest otkrili koliko je ljudsko tijelo slabo i koliko je prolazan ovaj oblik ljudskoga života a to je iskustvo istovremeno velika pouka o potrebi poniznosti i prilika je za naučiti da je samodostatnost uvijek pogrešna.

"Ovo su okolnosti u kojima se pokazuje koliko je važna međusobna ljudska solidarnost, koliko nam drugi trebaju i koliko oni trebaju nas.

A zahvaljujući brojnim savjesnim i hrabrim liječnicima i drugom medicinskom osoblju, neumornim humanitarnim djelatnicima i volonterima, odgovornima u društvenim službama i dobrotvorima, vojnicima i policajcima, uočavamo da je na zemlji mnogo dobrote", kazao je vrhbosanski nadbiskup koadjutor.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 01:10