PREDAJA VLASTI U GAMBIJI

'UŠLI SU DANAS POSLIJEPODNE IZ SVIH SMJEROVA' Pet država pokrenulo vojnu invaziju na turistički raj čiji predsjednik ne želi odstupiti s vlasti

 REUTERS

Vojska Senegala i četiriju zapadnoafričkih zemalja intervenirale su u četvrtak u Gambiji kako bi dovele na vlast novog predsjednika Adamu Barrowa i prisilile na odlazak Yahyju Jammeha, predsjednika na odlasku, koji ne želi priznati izborni poraz.

"Ušli su danas poslijepodne", rekao je za AFP glasnogovornik senegalske vojske, pukovnik Abdoul Ndiaye, odgovarajući na pitanje jesu li senegalski vojnici već prešli granicu.

Senegalski vojnici su ušli na gambijski teritorij "iz svih smjerova", dodao je Ndiaye.

"Sva vojna sredstva na kopnu, u zraku i na moru" snaga CEDEAO-a mobilizirana su u ovoj operaciji, rekao je drugi čelnik senegalske vojske, dodajući da u operaciji sudjeluju i vojnici iz Nigerije, Gane, Toga i Malija.

U četvrtak poslijepodne u Casamanceu, na jugu Senegala, čula se pucnjava iz sela blizu gambijske granice, izvijestio je novinar AFP-a.

Usto su se senegalski vojnici sukobili s navodnim pobunjenicima Pokreta demokratskih snaga Casamancea (MFDC) u drugim selima na tom području, rekli su očevidci za AFP. Smatra se da je MFDC koji se od 1982. bori za neovisnost Casamancea, sklon režimu predsjednika Jammeha.

Početak vojnih operacija u Gambiji objavljen je nedugo nakon polaganja prisege novog gambijskog predsjednika Adame Barrowa u gambijskom veleposlanstvu u Dakaru i jednoglasne odluke UN-ova Vijeća sigurnosti o potpori inicijativi Gospodarske zajednice zapadnoafričkih zemalja (CEDEAO).

CEDEAO koji okuplja 15 zemalja i traži od Jammeha da ode s vlasti, već je više puta upozoravao da će primijeniti silu ne bude li imao drugog izbora.

Yahya Jammeh čvrstom rukom vlada Gambijom od 1994. Ta malena anglofonska zemlja zapadne Afrike s manje od dva milijuna stanovnika na zapadu izlazi na Atlantski ocean, a na kopnu je potpuno okružena teritorijem Senegala.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. svibanj 2024 05:20