UTRKA ZA RESURSIMA

Uspješno slijetanje na Mjesec Indiji donosi geopolitički prestiž i pravo na eksploataciju

Zemljin satelit u budućnosti će služiti kao odskočna daska za istraživanje svemira


Indijski školarci jučer su organizirano pratili svemirsku misiju. Prošli put, 2019. godine, nije uspjela. Ovaj se put nadala ”mekom prizemljenju”

 AFP

Indija urezala svoje ime u anale svemirske povijesti nakon što je uspješno, kako je jučer objavila, sletila na Mjesec u blizini Mjesečeva južnog pola.

U srži ove misije leži ključni cilj: potraga za ledom na bazi vode u kraterima i pukotinama Mjesečeva južnog pola. Ogroman znanstveni značaj ovog otkrića leži u njegovu potencijalu da pretvori Mjesec u održivo odredište za buduća ljudska istraživanja i stanovanje. Misija, poznata kao Chandrayaan-3, svrstava Indiju u ekskluzivni klub nacija koje su postigle meko slijetanje na Mjesec, čiji popis trenutačno uključuje Sjedinjene Države, bivši Sovjetski Savez i Kinu. Letjelice ovih zemalja sletjele su u blizini Mjesečeva ekvatora, ali još nitko nije sletio na pol.

Ruska Luna-25

Indijske težnje ojačane su nedavnim razvojem događaja, uključujući rusku misiju Luna-25, koja je nažalost završila nesrećom dok je pokušavala sličan podvig u istoj lunarnoj regiji.

Južno polarno područje Mjeseca, obavijeno vječnom sjenom, dugo je zaokupljalo znatiželju znanstvenika zbog potencijala da sadrži goleme rezervoare vodenog leda. Za razliku od ekvatora, ova područja primaju malo ili nimalo izravne sunčeve svjetlosti, što rezultira trajno hladnim uvjetima koji pogoduju očuvanju leda.

Prethodnica Chandrayaan-3, misija Chandrayaan-2, doživjela je neuspjeh 2019., kada se njen modul za slijetanje srušio tijekom pokušaja slijetanja blizu Mjesečeva južnog pola. Sada su sve oči uprte u Chandrayaan-3, treći nastavak indijskog putovanja istraživanja Mjeseca.

Lansirana 14. srpnja iz svemirskog centra Sriharikota u južnoj Indiji, svemirska letjelica Chandrayaan-3 sastoji se od orbitera, lendera nazvanog Vikram (u čast osnivača Indijske organizacije za istraživanje svemira Vikrama Sarabhaija) i rovera nazvanog Pragyan, što u prijevodu sa sanskrta znači "mudrost".

Ključni trenutak za Chandrayaan-3 trebao se dogoditi u srijedu u 17.45 po lokalnom vremenu u Indiji, kada je lender trebao započeti spuštanje. Najkritičnija faza je nekoliko minuta prije slijetanja, često nazvana "15 minuta terora", dok se lender kreće izazovnim terenom, prošaranim kraterima i stijenama. Ako uspije, Chandrayaan-3 će pružiti neviđene uvide u površinu Mjeseca i njen sastav, otvarajući vrata novim znanstvenim otkrićima.

Neistraženi teritorij

Nakon što lender pronađe svoje određeno mjesto za slijetanje, rover će se pojaviti, spreman istražiti Mjesečev neistraženi teritorij. Opremljen znanstvenim instrumentima, misija rovera bit će proučavanje Mjesečevih fizičkih karakteristika, njegove atmosfere, pa čak i tektonskih aktivnosti ispod njegove površine.

Iščekivanje slijetanja Chandrayaana-3 obavilo je Indiju valom uzbuđenja i nade. Uz planirane televizijske prijenose uživo, milijuni gledatelja, uključujući i školsku djecu, pratili su napeto spuštanje lendera. Kotači rovera, koji nose amblem Indijske organizacije za svemirska istraživanja (ISRO), ostavit će svoj trag na Mjesečevu tlu, neizbrisiv dokaz indijskog pothvata.

Šef ISRO-a Sreedhara Panicker Somanath rekao je da je "izuzetno uvjeren u uspješno slijetanje". Lekcije su, kazao je, naučene iz neuspjeha Chandrayaana-2.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 22:32