HRABRI PREDSJEDNIK

USPOREDIO GA S MAJMUNOM Ahmadinedžad: 'Bit ću prvi Iranac u svemiru!'; Senator McCain; 'Zar nisi bio prošloga tjedna?'

 AFP / CROPIX

TEHERAN - Iranski predsjednik Mahmud Ahmadinedžad želi biti prvi Iranac u svemiru, izjavio je danas.

- Spreman sam postati prvi Iranac koji će se žrtvovati za znanstvenike naše zemlje, rekao je grupi novinara prilikom predstavljanja postignuća Iranskog svemirskog programa u Teheranu.

Nije potpuno jasno je li Ahmadinedžad, koji je poznat po davanju provokativnih javnih izjava, bio ozbiljan kada je izrazio spremnost biti lansiran u svemir.

Prošli tjedan Iranska vlada objavila je vijest o uspješnom slanju majmuna u svemir, koji se navodno uspio vratiti živ, i proglasila tu misiju velikim uspjehom na putu k slanju ljudi u svemir.

No, niti jedan neovisni izvor nije uspio potvrditi tu vijest, a snimke majmuna koji se navodno vratio prikazuju životinju koja izgleda različito od majmuna koji je navodno poletio.

Bez obzira na uspjeh ili neuspjeh iranskog svemirskog programa, zapadne sile i dalje su zabrinute zbog razvoja tehnologije koju bi se lako moglo iskoristiti za lansiranje interkontinentalnih balističkih projektila.

McCain usporedio Ahmadinedžada s majmunom

Senator SAD-a John McCain privukao je pozornost usporedivši iranskog predsjednika Mahmuda Ahmadinedžada s majmunom kojega je Iran nedavno poslao u svemir, izvijestili su u ponedjeljak američki mediji.

"Ahmadinedžad želi biti prvi Iranac u svemiru, pa zar nije bio tamo prošlog tjedna?", stoji u poruci na službenom Twitter profilu američkog senatora uz koju je dodan naslov i poveznica s viješću: "Iran lansirao majmuna u svemir".

Komentar predsjedničkog kandidata iz 2008., žestokog zagovornika oštrijih sankcija protiv Teherana zbog iranskog nuklearnog programa, uslijedio je nakon Ahmadinedžadove izjave da je spreman biti "prvi čovjek u svemiru" u ambicioznom iranskom programu koji predviđa slanje čovjeka u orbitu 2020. godine.

Dosjetka McCaina, koji među senatorima ima najviše sljedbenika na Twitteru, gotovo 1,8 milijuna, ubrzo je doživjela osude na društvenoj mreži gdje su ga neki prozvali i za rasizam.

"Opustite se ljudi, zar nitko ne zna za šalu?", odgovorio je 50 minuta nakon prve poruke McCain na svojem Twitter profilu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 14:45