PIŠE AUGUSTIN PALOKAJ

Usporen gospodarski rast u Europskoj uniji: Bez obzira na turističku sezonu, očekuje se daljnji pad...

Komisija očekuje i nastavak usporavanja inflacije koja bi ove godine u EU ukupno trebala iznositi 6,5 posto a sljedeće godine 3,2 posto

Plaža, Tučepi, arhivska fotografija

 Ivo Ravlic/Cropix/Cropix

Gospodarski rast u EU i Euro području, prema zadnjim prognozama koje je u ponedjeljak objavila Europska komisija, je usporen i on bi trebao iznositi 0,8 posto u EU i Euro području ove godine umjesto ranije predviđenih 1 posto. Rast tijekom 2024 bi trebao biti 1,3 posto u EU što je također ispod ranijih očekivanja koje su prognozirale rast za sljedeću godinu za 1,7 posto.

U ljetnim gospodarskim prognozama koje je Europska komisija objavila za šest najvećih država članica te prosjeke za EU i euro područje, se navodi da se usprkos izazovima bilježi i dalje rast ali da je on značajno usporen.

Komisija očekuje i nastavak usporavanja inflacije koja bi ove godine u EU ukupno trebala iznositi 6,5 posto a sljedeće godine 3,2 posto.

Razlozi usporavanja gospodarskog rasta su smanjenje ekonomskih aktivnosti u prvoj polovici 2023 godine, slabija domaća potražnja i rast cijena većine proizvoda što je utjecalo i na smanjenje potrošnje kućanstava. Slabija potrošnja je došla usprkos smanjenju cijena energenata i neočekivanog jačanja tržišta rada i rastu plaća. Na gospodarstvo, smatra Europska komisija, je utjecalo i usporavanje kreditiranja biznisa od strane banaka. Ove okolnosti će, bez obzira na snažnu i uspješnu turističku sezonu i mnogim dijelovima Europe, nastaviti imati utjecaj na usporavanje ekonomskih aktivnosti.

Od šest najvećih EU gospodarstva Njemačka, kao najveća ekomomija EU, će ove godine imati minus od -0,3 posto te bi sljedeće godine trebala imati rast od 1,1 posto. Francuskoj se ove godine predviđa rast od 1 posto s sljedeće godine od 1,2 posto. Nizozemska će imati skromni rast od 0,5 posto ove te 1 posto slijedeće godine. Italija će ove godine bilježiti rast od 0,9 posto a sljedeće 0,8 posto. Poljsko gospodarstvo će rasti ove godine 0,5 posto a sljedeće 2,7 posto. Španjolska bi, prema ovim prognozama, trebala imati rast od 2,2 posto a sljedeće godine od 1,9 posto.

Komisija navodi da su kretanja u globalnom gospodarstvu nešto bolja od očekivanih bez obzira na slabu performancu Kine. Ali Komisija upozorava da EU ne može računati previše na rast potražnje iz drugih tržišta kao na moguću pomoć za rast gospodarstva. Zato Komisija predviđa usporavanje rasta, pogotovo u svijetlu smanjenja kreditiranja od strane banaka, povećavanja kamata i strožijih uvjeta na financijskom tržištu.

Preciznije prognoze, uključujući i one za sve zemlje članice, Europska komisija će objaviti u studenom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 07:12