NA UDARU KRITIKA

Usred afganistanske krize Kamala Harris putuje u Vijetnam, mjesto još goreg američkog debakla

Južnoazijska miniturneja koja će je još odvesti u Singapur dogovorena je mnogo prije talibanske pobjede
Američka potpredsjednica Kamala Harris
 Evelyn Hockstein/AFP

I dok se američke snage muče s evakuacijom očajnika iz Afganistana, potpredsjednica Kamala Harris putuje u Vijetnam, mjesto još zloglasnijeg američkog vojnog debakla.

Južnoazijska miniturneja koja će je još odvesti u Singapur dogovorena je mnogo prije talibanske pobjede u Afganistanu.

Harris zadnjih dana svejedno trpi neke kritike, posebno političkih komentatora s desnice, koji smatraju da izbor Vijetnama, u najmanju ruku, pokazuje da Bijela kuća nema sluha.

Scenaristi serije "Veep", televizijske komedije koja ismijava bespomoćnu potpredsjednicu, "ni sami to ne bi mogli bolje napisati", tvitao je Sean Spicer, glasnogovornik Bijele kuće u mandatu Donalda Trumpa.

Američki dužnosnici odgovaraju da je izbor Vijetnama odraz geopolitičkih izazova budućnosti, a ne oživljavanje traume iz Sajgona 1975. kad su američki helikopteri s krovova evakuirali američke civile.

Potpredsjednica je fokusirana na prijetnje u budućnosti, a ne na prošlost, kazao je dužnosnik Bijele kuće koji je želio ostati anoniman.

On je priznao da je vanjska politika predsjednika Joe Bidena trenutno usredotočena na Afganistan, "ali u vrijeme kad Kina izaziva američku politiku i pomorsku dominaciju u indopacifičkoj zoni, jugoistočna Azija strateški je i ekonomski važna ovoj zemlji".

"To se nije promijenilo s Afganistanom, a mi možemo više od jedne stvari odjednom", rekao je.

Prije nego što stigne u Hanoj u utorak navečer, Harris će u ponedjeljak posjetiti Singapur.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. ožujak 2023 04:42