NEOBIČNI SIMPTOMI

Usred Berlina otrovano dvoje ruskih disidenata? ‘Hotelska soba bila je otvorena, bolovi su jaki‘

Natalia Arno je po dolasku u češku prijestolnicu osjetila neobične jake bolove i umrtvljenost

Snajperisti u Berlinu tijekom posjeta Zelenskog

 Odd Andersen/Afp/Profimedia/Odd Andersen/afp/profimedia

Njemačka policija otvorila je istragu zbog potencijalnog trovanja dvoje ruskih državljana, novinarke i aktivistice, koje su sudjelovale na jednoj konferenciji u Berlinu, a zatim pokazale znakove trovanja, piše Welt am Sonntag, a prenosi agencija AFP.

Riječ je o sudionicama sastanka ruskih disidenata koji je u Njemačkoj organizirao kritičar Kremlja Mihail Hodorkovski, bivši ruski oligarh koji je došao u sukob s političkim vladarem u Moskvi.

Jedna od njih, neimenovana novinarka koja je nedavno pobjegla iz Rusije, osjetila je neobične simptome tijekom konferencije koja se održava krajem travnja. Izjavila je kako je moguće da je neobična bolest počela i prije dolaska na skup u Berlinu. Primljena je u berlinsku sveučilišnu bolnicu Charité, istu onu u kojoj se 2020. liječio Aleksej Navaljni, oporbeni ruski političar za kojega je utvrđeno da je bio meta napada nervnim otrovom novičokom.

Druga osoba je Natalia Arno, direktorica nevladine udruge Oslobodite Rusiju, koja već deset godina živi u Sjedinjenim Američkim Državama. Tamo je otišla zbog političkog pritiska u zemlji.

Arno je bila u Berlinu, a potom otputovala u Prag. Odmah po dolasku u češku prijestolnicu osjetila je neobične jake bolove i umrtvljenost. Rekla je da je našla svoju hotelsku sobu otvorenu te da su simptomi koje je imala bila neobični. Poslije su se smanjili. No, bili su dovoljno ozbiljni da zatraži pomoć u bolnici. O neobičnim slučajevima, koji mnoge podsjećaju na seriju napada na ruske disidente u Europi i diljem svijeta, izvijestilo je Agentstvo, ruska istraživačka medijska kuća. Arno je slučaj prijavila i policiji.

Moskva je u prijašnjim slučajevima napada na nepodobne Ruse demantirala da su trovanja i smrti djelo njezinih službi sigurnosti. Međutim, europski su laboratoriji potvrdili da je Navaljni otrovan novičokom, starim sovjetskim nervnim otrovom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. ožujak 2024 20:55