KONKURENCIJA KINI I RUSIJI

USRED KORONA-KRIZE AMERIKANCI TESTIRALI NOVO MOĆNO ORUŽJE 'Ovaj projektil brzinom pet puta većom od brzine zvuka, uspješno je pogodio cilj'

 AFP

WASHINGTON - Pentagon je u petak priopćio da je dan ranije uspješno testirao hipersonični projektil te da se nada da će biti operabilan za pet godina i biti konkuretnan sličnom oružju koje razvijaju Rusija i Kina.

"Ministarstvo obrane je uspješno testiralo nadzvučni projektil tijekom problog leta izvedenog iz centra Kauai, na Havajima", priopćio je Pentagon.

Prototip rakete je letio hipersoničnom brzinom pet puta većom od brzine zvuka i stigao je na cilj, dodaje se.

Viceadmiral Johnny Wolfe, zadužen za razvoj novog oružja, rekao je da je američka vojska spremna na sljedeću fazu, odnosno, na hipersonični udar na terenu.

Hipersonične rakete se mogu razmjestiti brže od balističkih raketa s nuklearnim punjenjem, a još brže od krstarećih.

Mogu postići različite visine i imaju jako dobre manevarske sposobnosti te vrlo lako mogu izbjegavati aktualne sustave proturaketne obrane.

Rusija je u prosincu objavila da je rasporedila prvi nadzvučni projektil Avangard i tako postala prva zemlja u svijetu koja u svom arsenalu ima to oružje.

Taj je projektil, kako su naveli ruski dužnosnici, navodno testiran pri brzini od 33.000 kilometara na sat.

U veljači ove godine Rusija je pokusno ispalila i novi nadzvučni projektil Zircon s putanjom leta duljom od 500 kilometara, a namijenjen je brodovima i podmornicama. Trebao bi postići brzinu od oko 9 macha s dometom većem od 1000 kilometara.

I Kina je također investirala u novu tehnologiju te je u listopadu prošle godine na vojnoj paradi pokazala nadzvučni projektil DF-17.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 09:11