MOĆNI RAFALE

Usred tenzija s Turskom, Grčka želi kupiti francuske borbene avione koji su ponuđeni i Hrvatskoj

‘Pregovaramo s Francuskom kako bismo povećali obrambeni potencijal naše zemlje‘ - rekao je grčki dužnosnik
Dassault Rafale u letu
 U.s. Air Force/Zuma Press/Profimedia

Grčka pregovora s Francuskom o kupnji borbenih aviona u sklopu šire nabavke naoružanja, objavio je Reuters pozivajući se na jednog dužnosnika grčke vlade.

- Pregovaramo s Francuskom, ali i drugim zemljama, kako bismo povećali obrambeni potencijal naše zemlje. U tom kontekstu vodi se i razgovor o nabavi borbenih aviona - rekao je grčki dužnosnik, a piše Reuters.

Ranije ovog tjedna grčki mediji objavili su da njihova zemlja pregovara o nabavi 18 borbenih aviona Dassault Rafale. Izvor iz francuske vlade je pak za Reuters rekao da nije postignut dogovor o kojem se u tim medijima piše, ali da se "razgovara o nizu tema".

Tenzije s Turskom

Ova vijest stiže u vrijeme kada su tenzije između Grčke i njenog susjeda Turske (obje zemlje su članice NATO-a) na izrazito visokim razinama zbog pitanja eksploatacije nafte i plina na području Mediterana koje obje zemlje svojataju. Odnosi su toliko zategnuti da su njemački mediji ovih dana pisali da se mnogi boje da je pitanje vremena kada će se ispaliti prvi metak.

Prošlog mjeseca Francuska je u jeku krize u istočni Mediteran poslala svoju fregatu Lafayette i dva borbena aviona Rafale, te se aktivno uključila u rješavanje sukoba Grčke i Turske.

image
Dassault Rafale u letu
Science Photo Library/Sciencephoto/Profimedia

Podsjetimo, Francuska je rabljene Rafale ponudila i Hrvatskoj, što je potvrdio hrvatski ministar obrane Mario Banožić.

Kao što je Jutarnji ranije pisao, riječ je o višenamjenskom avionu 4+ generacije s dva motora koji uspješno obavlja zadaće zračne borbe i uništavanja ciljeva na zemlji i morskoj površini. Osim što je sudjelovao u nekoliko vojnih sukoba i akcija, između ostalih u Libiji i Siriji, Rafale je "svjetsku slavu" stekao kada je prije 10 godina objavljeno da je jedan francuski pilot njime na vojnoj vježbi uspješno pobijedio američki F-22 Raptor, borbeni avion pete generacije koji i danas slovi kao najbolji na svijetu.

No, ovaj avion je izuzetno skup. Kompanija Dassault dosad ga je prodala u tri države (Egipat, Indija i Katar), a također su ga ponudili Finskoj i Švicarskoj koje trebaju odlučiti o novom borbenom avionu za svoje zračne snage (Švicarci će tu odluku donijeti najesen na referendumu, op.a.).

Kupili ga Egipat, Indija i Katar

Kad su u pitanju tri zemlje koje su Rafale već kupile, sve su za taj posao nabave izdvojile milijarde eura. Kod tih ugovora riječ je o novim avionima te su u cijenu uključeni i naoružanje, obuka pilota i tehničara te logistička potpora.

Tako je Egipat još 2015. godine u sklopu velikog vojnog posla od Francuske naručio 24 Rafalea, jedan vojni brod (fregata FREMM) te mnoštvo projektila, što ih je sve skupa stajalo 5,2 milijarde eura.

image
Dassault Rafale u letu
David Osborn/Alamy/Alamy/Profimedia

Indija je pak, nakon više neuspješnih pokušaja, ugovor o nabavi 36 Rafalea potpisala u rujnu 2016. godine po paprenoj cijeni od čak 7,9 milijardi eura. Riječ je poslu koji je izazvao brojne kontroverze u Indiji, spominjale su se i optužbe za korupciju, ali isporuka aviona na kraju je ipak krenula. Kako je pisao portal za vojna pitanja Janes, cijena samih aviona bila je 3,4 milijarde dolara dok se ostatak odnosio na cijenu naoružanja (među njima i moderni Meteor projektili), prilagodbu aviona na 14 raznih zahtjeva Zračnih snaga Indije te logističku podršku za održavanje i popravak aviona u budućnosti.

Konačno, Rafale je naručio i superbogati Katar koji je zadnjih godina krenuo u opsežnu nabavku borbenih aviona u sklopu koje su naručili i 36 novih F-15QA od Boeinga te 24 Eurofightera. Za 36 Rafalea (prvo je naručeno 24 pa krajem 2017. još 12) Katar će platiti čak 7,4 milijarde eura. No, i tu su u ugovoru uključeni ne samo avioni već i naoružanje (projektili, među njima i Meteori), obuka za 36 pilota i 100 tehničara, logistička podrška i tako dalje. Ako bismo podijelili konačni iznos nabavke s brojem aviona, ispada da jedan stroj, uz puno naoružanje i obuku pilota i tehničara, Katar košta oko 205 milijuna eura.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 16:17