USPJELA POTRAGA

USRED VELIKE STUDENI NESTAO U PLANINI I ČUDOM PREŽIVIO Dva dana nakon što se izgubio pronašli autističnog dječaka

 
Will Callaghan
 AFP

Australski dječak koji je na dvije noći nestao u planini u uvjetima jake hladnoće je pronađen živ i zdrav, kažu iz policije.

William Callaghan, 14-godišnjak s neverbalnim autizmom se izgubio tijekom obiteljskog izleta na planinu Mount Disappointment u Victoriji, piše BBC.

Njegova obitelj je izrazila zabrinutost da njegova nemogućnost da komunicira riječima može otežati potragu. Pronašli su ga u srijedu blizu vrha planine.

Pripadnici spasilačke službe kažu da je William lociran oko 10 minuta daleko od staze - nije imao cipele na sebi, ali je nosio donji dio trenerke i sportsku majicu s kapuljačom.

Nije poznato je li William na planini mogao doći do hrane, vode ili zaklona na lokaciji koja se nalazi 80 km od Melbournea. Temperature su zadnje dvije noći bile blizu 0 stupnjeva Celzija.

Činilo se da je 'izrazito dobro s obzirom koliko je vremena bio tamo', kazala je inspektorica Christine Lalor iz policije savezne države Victoria.

Ona je novinarima rekla da je dječak odveden u bolnicu na promatranje i dodala: - Pri svijesti je, normalno jede i pije, a pitao je i gdje se nalazi McDonald's.

Williamova majka Penny Callaghan je zahvalila dobrovoljnim članovima spasilačke službe i policiji.

- Ne mogu ni zamisliti što je osjećao i kroz što je sve prolazio. Toliko sam zahvalna i tako mi je laknulo, kazala je novinarima.

Policija je zatražila od lokalnih stanovnika da na otvorenom ostave sir, maslo i drugu hranu kako bi privukli njegovu pažnju. Neki su svirali i temu iz crtića 'Tomica i prijatelji'.

Organizacija za pomoć oboljelima od autizma je zahvalila vlastima što su svoju potragu prilagodili na takav način.

- U ovakvim situacijama se trebamo prilagoditi potrebama autističnih osoba, a ne očekivati da se one ponašaju poput nas, kazao je predstavnik ove organizacije za ABC, piše BBC.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 17:38