UDARAC DODIKU

Ustavni sud BiH izvan snage stavio zakon koji je donio parlament Republike Srpske

Zakon o lijekovima i medicinskim sredstvima RS koji je stupio na snagu 28. lipnja suspendiran je do rujna

Milorad Dodik

 ELVIS BARUKCIC/AFP

Ustavni sud BiH u srijedu je donio odluku kojom je privremeno stavio izvan snage zakon o lijekovima što ga je ranije donio parlament Republike Srpske kao dio plana političara iz tog entiteta da postupnu preuzmu što više ovlasti koje sada pripadaju državi.

Zakon o lijekovima i medicinskim sredstvima RS koji je stupio na snagu 28. lipnja suspendiran je do rujna do kada bi Ustavni sud trebao donijeti konačnu odluku o tome je li on sukladan ustavu BiH.

Suspenzija zakona odnosno "privremena mjera" kako se definira postupanje Ustavnog suda u ovakvim slučajevima donesena je na prijedlog predsjedatelja Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića koji je u svom prizivu tražio ocjenu ustavnosti spornog zakona.

Nakon što je član Predsjedništva BiH Milorad Dodik otvoreno najavio kako će taj entitet preuzeti bitne ovlasti od države uključujući tu obranu, pravosuđe i zdravstvo, Narodna skupština RS donijela je u listopadu 2021. godine zakon o lijekovima i medicinskim sredstvima kojim je, uz ostalo, predviđena uspostava entitetske agencije za lijekove.

Ovlasti za to sada ima državna agencija a predstavnici međunarodne zajednice odmah su upozorili kako će se time stvoriti kaos na tržištu lijekova jer se ne bi znalo tko što odobrava i po kojim kriterijima a u praksi bi se događalo da uvoznici od obje agencije moraju tražiti dopuštenja za plasman lijekova.

Uz ocjenu kako je riječ o drastičnom kršenju ustava i zakona BiH vlada SAD je 6. lipnja sankcionirala ministra zdravstva RS Alena Šeranića čiji potpisi stoje na dokumentima o uspostavi sporne agencije.

Šeranić je kažnjen zabranom putovanja u SAD i zamrzavanjem imovine "u paketu" s HDZ-ovim predsjednikom Federacije BiH Marinkom Čavarom uz obrazloženje kako su njih dvojica "slijedili etno-nacionalističke i političke agende na štetu demokratskih institucija i građana BiH" kako je to pojasnio Brian Nelson, podtajnik za borbu protiv terorizma i obavještajne financijske poslove u Ministarstvu financija SAD.

Visoki predstavnik za BiH Christian Schmidt je ranije ovog tjedna najavio kako će i sam biti pripravan djelovati sukladno odluci Ustavnog suda.

"Potpuno jasno ću kazati da je Daytonski mirovni sporazum crvena linija za mene. Nadam se da su (svi) shvatili kako sam spreman primijeniti, iako to ne želim, i bonske ovlasti", kazao je Schmidt za televiziju N1.

Podsjetio je kako su u RS najavljivali donošenje čak 140 različitih zakona s ciljem osporavanja ovlasti koje pripadaju državi no te su im ambicije sada značajno splasnule. Dodao je kako su se "gadno prevarili" oni koji misle raditi samo za svoje interese.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. svibanj 2024 02:28