BOŽIĆNO ZATVARANJE?

Ustavni sud dao njemačkoj vladi vjetar u leđa da postroži mjere: ‘Sve odluke su zakonite‘

Ovom odlukom njemački političari dobivaju legitimitet da uvedu strože mjere u zemlji gdje je samo u utorak preminulo 388 ljudi
 John Macdougall

Ustavni sud u Njemačkoj donio je u utorak odluku kako su stroge restriktivne mjere tijekom pandemije, poput policijskog sata, zatvaranja škola i ograničavanja kontakata bile zakonite i opravdane.

Očekivana je to odluka koja bi mogla dati novi vjetar u leđa političarima, poput budućeg vicekancelara Roberta Habecka, da zagovaraju još strože mjere u borbi protiv pandemije koja je do kraja prošlog tjedna u Njemačkoj odnijela 100 tisuća života.

Kako javlja ANSA, pozivajući se na agenciju AFP, odluka ustavnih sudaca stigla je samo nekoliko sati prije nego što će se kancelarka na odlasku Angela Merkel susresti sa svojim nasljednikom, socijaldemokratom Olafom Scholzem, kao i s liderima 16 saveznih država. Na sastanku će jedna od važnijih tema biti i treba li postrožiti trenutne mjere s obzirom na novi omikron soj virusa, što su već napravile brojne europske zemlje.

Predstojnica Merkelinog ureda, ministrica Helga Braun, njemačkim je medijima ranije rekla kako će odluka Ustavnog suda biti pokazatelj u kojem smjeru se Njemačka treba kretati. U Njemačkoj je samo u utorak zabilježeno 45.753 novozaraženih, a od li sa covidom preminulo je čak 388 osoba. Bolnice su prepune i brojni gradovi svoje oboljele šalju u manje pogođene regije jer sustav ne može izdržati toliki pritisak.

Kako bi nadvladala ovaj val, Njemačka je prošlih tjedana počela širiti primjenu covid potvrda na javni prijevoz i brojna radna mjesta. Strahuje se od gužvi u vrijeme božićnog šopinga zbog čega je Habeck ranije predložio da se onima bez potvrda ne dopusti ulazak u trgovine koje se ne bave prodajom najnužnijih namirnica. Nekoliko pokrajina već je uvelo stroge mjere gdje su potvrde nužne za prisustvovanje božićnim sajmovima, kao i barovima, teretanama i kafićima. Cilj je, kako ističu, samo jedan - smanjiti mogućnost zaraze što je više moguće.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 04:09