KONAČNA ODLUKA

Ustavni sud odlučuje o Janšinom mandatu

(FILES) A file photo taken on January 24, 2013 shows Slovenian Prime Minister Janez Jansa giving a press conference in Ljubljana a day after a junior partner from Slovenia's ruling coalition quit the center-right government, a move that strips the alliance of its majority and potentially pushes the country toward a political crisis. Jansa notified on February 1 the eurozone country's parliament he would take over the finance ministry temporarily after Janez Sustersic's resignation last week. Sustersic and Justice Minister Senko Plicanic resigned following their Civil List (DL) party's decision to quit Jansa's center-right five-party coalition. AFP PHOTO / JURE MAKOVEC
 AFP

LJUBLJANA - Slovenski ustavni sud u petak će objaviti presudu o žalbi bivšeg premijera Janeza Janše na odluku parlamenta kojom mu je oduzet zastupnički mandat.

Janša od sredine lipnja izdržava dvogodišnju zatvorsku temeljem pravomoćne osude zbog korupcije u slučaju Patria, a za zastupnika u parlamentu izabran je u izbornoj jedinici Grosuplje kod Ljubljane.

Parlament je Janši prije dva mjeseca mandat oduzeo u skladu sa zakonom o zastupnicima po kojemu mandat prestaje ako je zastupnik osuđen na više od šest mjeseci zatvora.

Janša se na odluku žalio ustavnom sudu tvrdeći da se time krši ustavno zajamčeno aktivno i pasivno biračko pravo, te da se odredba zakona o zastupnicima o oduzimanju mandata ne može primijeniti u Janšinu slučaju jer se on za parlament kandidirao kao već osuđena osoba u zatvoru, dok se mandat temeljem zakona o zastupnicima oduzima samo onima kojima teče mandat u vrijeme osuđivanja.

Žalbu na ustavni sud uložilo je i više Janšinih birača iz izborne jedinice Grosuplje koji tvrde da im je prekršeno ustavom zajamčeno pravo da biraju koga žele.

Slovenski parlament umjesto predviđenih 90 trenutačno ima 89 zastupnika jer Janšina Slovenska demokratska stranka (SDS) odbija imenovati zamjenskog člana u parlamentu, smatrajući da je brisanje mandata Janši bilo protuzakonito.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 11:08