TRAŽI GA TURSKA

Ustavni sud privremeno odgodio izručenje Kurda uhićenog na prijelazu Bajakovo po Interpolovoj tjeralici

 Vlado Kos / CROPIX

Ustavni sud Hrvatske privremeno je odgodio izručenje Nurettina Orala, Kurda s turskim državljanstvom, izbjegličkim statusom i prebivalištem u Švicarskoj, čije je izručenje tražila Turska, a koji je uhićen po tjeralici Interpola na graničnom prijelazu Bajakovo.

Oral je trenutačno u švicarskom zatvoru, a njegov slučaj izazvao je veliku medijsku pozornost zbog činjenice da bi u Turskoj mogao biti osuđen na dugogodišnji zatvor.

Iako je Vrhovni sud odlučio da ga se izruči Turskoj, njegove odvjetnice, Sandra Dražić Karalić i Sanja Bezbradica Jelavić, podnijele su ustavnu tužbu i uspjele ishoditi privremenu odgodu izručenja. Ustavni sud je u svojoj odluci naveo da bez obzira na to što Švicarska nije članica EU, Hrvatska ima obvezu odbiti izručenje Orala Turskoj s obzirom na to da on u Švicarskoj ima status izbjeglice. Oral je u tužbi naveo da je kazneno djelo za koje ga se tereti u Turskoj političko i da se ono podvodi pod klasično kazneno djelo veleizdaje.

Nadalje, Ustavni sud navodi da Vrhovni sud nije uzeo u obzir ni to da je Oral u Švicarskoj živio sa suprugom i djecom i da bi došlo do kršenja njegova prava na obiteljski život i roditeljsku skrb. Rješenje kojim je privremeno odgođeno izručenje Nurettina Orala Turskoj još nije konačno niti ta privremena odluka, kako se navodi u rješenju Ustavnog ne prejudicira konačnu odluku u povodu njegove ustavne tužbe. Odluku su suci donijeli jednoglasno, a Nurettin Oral do daljnjega ostaje u ekstradicijskom pritvoru u zatvoru u Osijeku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 18:07