UKINUTA MJERA

Ustavni sud privremeno suspendirao zabranu odlaska Slovenaca u ‘crvene‘ destinacije, među kojima je i Hrvatska

Na slovenskoj crvenoj listi epidemiološki rizičnih destinacija je zbog pandemije Covida-19 je trenutno 158 država
  
 Darko Tomas/Cropix

Slovenski ustavni sud privremeno je suspendirao odluku vlade o zabrani putovanja u države s "crvene" epidemiološke liste, na kojoj je i Hrvatska, pa se ona neće primjenjivati do konačne odluke o njezinoj usklađenosti s ustavom.

"Pravo na slobodu kretanja jedno je od temeljnih sloboda iz europske pravne stečevine i brojnih međunarodnih konvencija, a ključna je i za učinkovito djelovanje demokratskog sistema. Provođenje ovakve vladine odluke ograničava prava velikog broja stanovnika Slovenije", obrazložili su ustavni suci.

Dodaju da se pri ograničenjima kretanja ili napuštanja države treba voditi računa o individualnim okolnostima pojedinca i nediskriminatornosti.

Na slovenskoj "crvenoj listi" epidemiološki rizičnih destinacija je zbog pandemije Covida-19 je trenutno 158 država, među njima i sve 4 susjedne, uključujući Hrvatsku.

Vlada je takvu odluku donijela 29. ožujka i od nje su bili izuzeti samo oni koji su preboljeli Covid-19 ili cijepljeni s obje doze cjepiva.

Ministar unutarnjih poslova Aleš Hojs pravdao ju je brigom da ne bi došlo do velikog uvoza virusa u Sloveniju u sezoni kad za uskrsne blagdane velik broj slovenskih državljana i rezidenata sa stalnim prebivalištem odlazi u države s područja bivše SFRJ gdje imaju obiteljske veze ili imovinu.

Hojs je oštro reagirao na odluku ustavnog suda, izjavivši da je očito da se Slovenija "dugo neće riješiti virusa".

"Ustavni suci ne odgovaraju za ništa. Nisu sposobni donositi odluke, a u isto vrijeme suspendiraju one koje donese vlada. S ovakvim sastavom ustavnog suda očito drukčije ni ne može biti, naveo je Hojs.

Na pitanje hoće li vlada svoju odluku o režimu izlaska iz države promijeniti, odnosno prilagoditi, Hojs je kazao da je stvar moguće zaoštriti tako da onima koji po odluci ustavnog suda sada imaju slobodan izlazak iz države za ponovni ulazak budu određeni stroži kriteriji.

Hojs je član Slovenske demokratske stranke (SDS) koju vodi premijer Janez Janša koji se također nije mogao suzdržati od komentara na Twitteru, ironično navevši da ustavnim sucima "čestita" za takvu odluku koja ugrožava javno zdravlje.

"U vrijeme novog vala epidemije i novih varijanti koronavirusa, te opasnosti uvoza zaraza iz stranih žarišta za ustavne je suce očito važniji luksuz "prvorazrednih" građana, naveo je Janša.

Time je aludirao na prijedlog za procjenu ustavnosti vladine uredbe što ga je podnio Aleš Zalar, nekadašnji ministar pravosuđa u jednoj od lijevo-liberalnih vlada, čiju elitu Janša na društvenim mrežama često imenuje "prvorazrednima", odnosno privilegiranima u odnosu na obične državljane.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. kolovoz 2022 10:06