JEDINSTVENO TRŽIŠTE

Usvojena Rezolucija kojom će svi proizvodi u EU morati imati oznaku 'made in'

 Dijana Vuleta / CROPIX

Europski parlament usvojio je u četvrtak Rezoluciju o strategiji za jedinstveno tržište Europske unije u sklopu koje su usvojeni i amandmani hrvatske eurozastupnice Biljane Borzan o uvođenju oznaka porijekla u cilju borbe protiv krivotvorina i obmana potrošača. To znači da će ubuduće na svim proizvodima morati biti obavezna oznaka porijekla, tzv. 'made in'.

- Iznimno sam zadovoljna jer su svi moji amandmani usvojeni. Posebno mi je drago što je usvojen amandman koji sam imala s kolegama socijalistima i demokratima o uvođenju obavezne oznake porijekla za proizvode, tzv. made in. Naime, prema istraživanju Društva Potrošač čak 72,8 posto hrvatskih potrošača se izjasnilo da im je podatak o zemlji proizvodnje/podrijetla ključna informacija prilikom svake kupnje. Njih 18,7 posto smatra da je izostavljanje zemlje porijekla iz obavijesti o proizvodu u funkciji skrivanja kvalitete proizvoda - kaže Borzan.

Osim toga, usvojeni su joj i amandmani o uvođenju oznake porijekla i za nepoljoprivredne proizvode. U konkretnom slučaju to znači da se otvara put kojim bi slavonski zlatovez, paška čipka i brački kamen dobili oznaku zemljopisnog podrijetla, a što su do sada imali samo originalni i autohtoni poljoprivredni proizvodi poput baranjskog kulena i ličkog krumpira.

Dodatna vrijednost bila bi i u tome što bi se, prema Zelenoj knjizi EK iz 2014., tim sustavom stvorilo više od četiri milijuna radnih mjesta i to u najsiromašnijim regijama Europe.

- Postojeći sustav za poljoprivredne proizvode ubire 54,3 milijarde eura svake godine. Zašto ne omogućiti istu priliku i onima koji proizvode i nepoljoprivredna tradicionalna dobra? Upravo takvi poduzetnici mi se javljaju iz svih dijelova EU i žale na problem krivotvorina njihovih proizvoda. Kažu da gube 40 posto prihoda samo sporeći se s konkurencijom koja obmanjuje potrošače - tvrdi Borzan.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 12:45