EUROPSKI PARLAMENT

Usvojeno izvješće Biljane Borzan o zabrani ugrađenih kvarova

Čak 544 eurozastupnika glasala su "za", 18 je bilo "protiv", a 17 je bilo suzdržano

Stupanjem na snagu ovih pravila, ugrađeni kvarovi postat će protuzakoniti, zadovoljna je Biljana Borzan

 Marko Todorov/CROPIX

Europski parlament podržao je na plenarnoj sjednici u Strasbourgu prijedlog nove direktive o jačanju položaja potrošača u zelenoj tranziciji. Njome se želi pomoći potrošačima da donose ekološki prihvatljive odluke te potaknuti proizvođače da nude trajnije i održivije proizvode.

To konkretno znači da se uvodi i zabrana ugrađenih kvarova u uređaje i programirano zastarijevanje proizvoda. Ovaj prijedlog, koji je sastavni dio nove EU Direktive o osnaženju položaja potrošača u zelenoj tranziciji, na sjednici Europskog parlamenta prošao je sa s 544 "za", 18 "protiv" i 17 suzdržanih glasova.

Ponosna je nakon glasanja bila Biljana Borzan, naša eurozastupnica koja je bila glavna autorica i pregovaračica ovog prijedloga.

"Pobjeda! Naši građani mi se godinama žale da im se uređaji odmah po isteku jamstva kvare, što su potvrdila i istraživanja. To je veliki udar na njihove kućne budžete, a frustracija je tim veća ako se sjetimo da zamrzivači ili štednjaci koje su kupile naše majke ili djedovi još rade. Upravo zato sam se borila za zabranu ugrađenih kvarova, kojima nas industrija primorava da iznova kupujemo nove uređaje. Stupanjem na snagu ovih pravila to će postati protuzakonito!", poručila je Borzan.

Budući da je i Vijeće EU-a 3. svibnja usvojilo pregovaračko stajalište o ovoj temi, to znači da pregovori između Parlamenta i država članica o konačnoj verziji direktive mogu uskoro početi. Inače, predložena direktiva dio je prvog paketa za kružno gospodarstvo, koji uključuje i Uredbu o ekološkom dizajnu, Uredbu o građevnim proizvodima i izvješće o vlastitoj inicijativi "Strategija EU-a za održive i kružne tekstilne proizvode". Njome se otvara put za novu direktivu o tvrdnjama o prihvatljivosti proizvoda za okoliš kojom će se dodatno odrediti uvjeti njihova korištenja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 11:18