SEBIJA IZETBEGOVIĆ

Utjecajnoj supruzi lidera SDA Bakira Izetbegovića oduzet će se i zvanje doktora znanosti

Nakon što je utvrđeno da nema dokaza da je položila sve ispite na postdiplomskom, Izetbegović je oduzeto magistarsko zvanje

Sebija Izetbegović

 Antonio Balic/Cropix

Sebiji Izetbegović, utjecajnoj supruzi lidera SDA Bakira Izetbegovića i profesorici na Medicinskom fakultetu u Sarajevu, bit će oduzeto i zvanje doktora medicinskih znanosti nakon što joj je ranije poništen magisterij, odluka je što ju je donijela Uprava za inspekcijske poslove Sarajevske županije.

Iz te su uprave, u priopćenju objavljenom u utorak, potvrdili kako su donijeli odluku kojom su Senat Sveučilišta u Sarajevu obvezali da Izetbegović ponište diplomu jer su na temelju provedenog inspekcijskog nadzora utvrdili kako ona nije obavila sve ispitne obveze tijekom studija pa time nije ispunila ni uvjet za stjecanje stručnog zvanja.

Senatu je ostavljen rok od 15 dana za donošenje formalne odluke o čijoj provedbi trebaju izvijestiti inspekciju.

Senat sarajevskog sveučilišta u ožujku je Sebiji Izetbegović oduzeo magistarsko zvanje nakon što je utvrđeno da na Medicinskom fakultetu u Sarajevu nema vjerodostojne dokumentacije kojom bi se potvrdilo da je ona položila sve ispite na postdiplomskom studiju, što je bio i uvjet za prijavu odnosno obranu magistarske radnje.

Izetbegović je tvrdila kako je sporne ispite položila na Medicinskom fakultetu u Zagrebu gdje je postdiplomski studij upisala 1993., no ni tamo nisu pronađene njezine prijave ispita i podaci o onima što ih je navodno položila.

Nakon oduzimanja magisterija Senat joj je prošlog tjedna poništio i status redovite profesorice na Medicinskom fakultetu u Sarajevu kojega je stekla 2014. godine.

Ostala joj je pozicija ravnateljice Kliničkog centra u Sarajevu, gdje joj mandat traje do rujna, no sada više nema zakonskih pretpostavki da ona ostane na toj dužnosti jer nema ni znanstveno niti akademsko zvanje koje je propisano pravilnikom te ustanove kao uvjet za imenovanje.

Sebija Izetbegović najavila je kako će tužiti sve one koje smatra odgovornim za oduzimanje titula i zvanja te inzistira na tvrdnji da ih je stekla potpuno zakonito, a u nepostojanju dokumentacije kojom bi se to dokazalo vidi politički motiviranu urotu.

Njen suprug Bakir Izetbegović, koji je ujedno čelnik najjače bošnjačke političke stranke SDA, ocijenio je kako je dio te urote i u Zagrebu, s ciljem da se od SDA iznude izmjene izbornog zakona koje bi išle na ruku HDZ-u BiH.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 09:09