IZBORI U SAD-U

Utrka do samog kraja: Demokrati smanjuju zaostatak na izborima

Pet dana uoči izbora, republikanci i dalje vode, no upitno je hoće li uspijeti osvojiti većinu u Zastupničkom domu i Senatu
 AFP

WASHINGTON - Pet dana do američkih izbora za Kongres i guvernere, ankete i dalje pokazuju da su republikanci u golemom vodstvu među izglednim biračima, no analitičari tvrde da se još sa sigurnošću ne može reći hoće li opozicija uspjeti preuzeti kontrolu ni u Zastupničkom domu, ni u teže osvojivom Senatu.

- Ovo su izbori našeg života. Riječ je o spašavanju republike, onakve kakvu poznajemo, i vraćanju Amerike u naše ruke radi nezaposlenih i preopterećenih porezima - rekla je prije nekoliko dana glavna republikanska zvijezda Sarah Palin te dodala da je “pobjeda nadohvat ruke”.

Prijevremeno glasanje

U zadnjem Gallupovu istraživanju, primjerice, republikanci vode sa 55 naprema 41 posto među građanima koji će vjerojatno izaći na birališta, dok istraživanje koje su proveli Politico i sveučilište George Washington pokazuje da republikanci vode za 14 posto među neovisnim biračima - onima koji se nisu registrirali ni kao pristaše demokrata niti kao pristaše republikanaca - a koji su na izborima prije dvije godine Baracku Obami donijeli pobjedu.

No, važnije od anketa na nacionalnoj razini jest kako su glasovi raspoređeni, a u nekima od najizvjesnijih utrka razlika se posljednjih dana smanjila u korist demokrata. Uz to, prve naznake prijevremenoga glasanja pokazuju da je na birališta izašao neuobičajeno velik broj demokratskih birača.

Mladi razočarani

Analitičari tvrde da nije nemoguće da je interes republikanskih birača već dosegao i prešao vrhunac, pa se stoga ne može sa sigurnošću tvrditi ni hoće li ih na birališta izaći dovoljno da njihova stranka uspije povećati broj kongresnika u Zastupničkom domu za 39, što bi im dalo većinu, ili da demokratima preotmu 10 mjesta potrebnih za većinu u Senatu. Pad popularnosti demokrata pripisuje se Obami i nezadovoljstvu ekonomskom politikom, koja zemlju nije izvukla iz krize.

No, dio birača, posebice mlađih, Obama je razočarao jer se nije pokazao tako posebnim kao što su očekivali, pa među mlađima od 30 godina sada na birališta planira izaći manje od trećine.

Žare i pale, a uopće nisu kandidati

Bill Clinton: Bivši predsjednik obišao je više od stotinu demokratskih skupova, a prema anketama sada je među demokratskim biračima popularniji i od Obame. Šali se da je to tako kada ste bivši - na polovici svog prvog mandata on je stajao još gore od Obame.

Sarah Palin: Bivša republikanska kandidatkinja za potpredsjednicu SAD-a i bivša guvernerka Aljaske također nije ni na jednom biračkom listiću, ali se smatra glavnom “cheerleadericom” pokreta Tea Party.

Karl Rove: Glavni republikanski strateg koji je vodio kampanju Georgea W. Busha, glavni je savjetnik udruge American Crossroads GPS, koja je dobila najviše anonimnih donacija velikih kompanija za reklame u korist republikanaca.

Jon Stewart: Komičar i voditelj emisije lažnih vijesti, The Daily Showa, vrlo je utjecajan među liberalnom mladeži, a ovaj vikend, kao reakciju na ekstremne stavove nekih kandidata pokreta Tea Party, u Washingtonu organizira “milijunski” Skup za obnovu razuma.

Glenn Beck: Strastveni ultrakonzervativni voditelj Fox Newsa jedan je od najgorljivijih protivnika Obame i najprepoznatljivije lice pokreta Tea Party, s kojim je prije dva mjeseca u Washingtonu organizirao Skup za obnovu časti - na isti datum i na istome mjestu na kojemu je Martin Luther King održao svoj slavni govor ‘Imam san’.

Preko tri milijuna američkih birača već je glasalo

Predsjednik Obama srijedu je ispunio svoj glasački listić u Bijeloj kući, dok je prva dama Michelle glasala još prije dva tjedna u Chicagu. Predsjednički je par tako iskoristio mogućnost dopisnog, odnosno prijevremenog glasanja. Mediji pišu da su izbori već završili za više od tri milijuna Amerikanaca, a da se očekuje kako će ove godine ranije glasati 30 posto birača, a možda i više.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 08:10