RUSKI VICEPREMIJER

‘Uvede li nam EU embargo, slijedi globalni krah! Barel nafte će koštati 500 dolara, a za plin bolje i da ne znate‘

Potencijalna zabrana uvoza ruskih energenata u EU dovela bi, prema Novaku, do postupne preraspodjele energetskih tokova u čitavom svijetu

Postrojenje Vankor i Aleksandar Novak

 Ramil Sitdikov/AFP

Potpredsjednik ruske vlade Aleksandar Novak u srijedu je upozorio da bi uvođenje embarga na isporuku energenata iz Rusije, o čemu se trenutno raspravlja u Europskoj uniji i u ostatku Zapada, dovelo do kolapsa globalnog tržišta nafte i plina.

- Tržište je poprilično izbalansirano, nema viškova, tako da bi svako odustajanje ili smanjenje proizvodnje dovelo do porasta cijena, a kakve bi one bile, teško je predvidjeti, izjavio je Novak navodeći da su prognoze za naftu 300 do 500 dolara za barel, a za plin više od 4.000 dolara za 1.000 kubičnih metara.

Potencijalna zabrana uvoza ruskih energenata u EU dovela bi, prema Novaku, do postupne preraspodjele energetskih tokova u čitavom svijetu.

- U svakom slučaju, globalna potražnja ostaje, a ako bi se neki dio preusmjerio u Europu s drugih tržišta, onda će se tamo oslobađati količine. Dolazit će do postupne preraspodjele tokova energetskih resursa, uspostavljanja novih logističkih lanaca, mehanizama financijskog poravnanja. Svijet se neće zaustaviti na tome: razvijat će se, jednostavno će se rekonfigurirati, smatra Novak.

Ruski vicepremijer tvrdi da njegova država nikada nije koristila energente kao oružje te da čak i u najtežim geopolitičkim uvjetima nastavlja s isporukom europskim potrošačima sukladno potrebama i ugovorima, "koristeći ukrajinski plinski transportni sustav u skladu s ugovorom koji vrijedi do 2024. godine".

Govoreći o ukazu predsjednika Vladimira Putina da svim "neprijateljskim državama" Rusija energente ubuduće naplaćuje u rubljima, Novak je ustvrdio da su dolar i euro trenutno "prilično nepouzdani".

- Vidimo da postoji ograničenje, a to narušava povjerenje u ove valute. U budućnosti će biti nužno aktivnije prelaziti na trgovanje u nacionalnim valutama i to će osigurati veću pouzdanost, ustvrdio je.

Rekao je i da poskupljenje dizela u Europi neće biti ograničeno na 40% s obzirom da je, kako kaže, na pomolu nestašica naftnih derivata.

- Situacija je poprilično složena na europskom tržištu zbog izuzetno malih zaliha dizela. Po mojem mišljenju, odluke koje je Europska unija donijela u vezi naših dviju državnih kompanija i embarga na isporuke naftnih derivata samo će pogoršati tu situaciju. I ako su u Njemačkoj već od početka godine cijene litre dizela skočile 40%, po mojem mišljenju to nije granica budući da nastupa stvarna nestašica naftnih derivata, rekao je Novak.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. rujan 2023 03:28