NOVE MJERE

Uveden obavezan test pri ulasku u Njemačku: ‘Pod svaku cijenu moramo spriječiti širenje novog soja‘

Na snazi su i propisi saveznih pokrajina po kojima su putnici iz inozemstva obavezni pridržavati se pravila desetodnevne samoizolacije
 Tobias SCHWARZ/AFP

Vlada u Berlinu donijela je u srijedu uredbu obveznog testiranja na koronavirus za sve koji u Njemačku dolaze iz epidemiološki rizičnih područja i mjeru samoizolacije bez obzira na rezultat testa.

"Putovanja u inozemstvo nisu prikladna ovoj pandemiji, a oni koji se unatoč tome ne mogu odreći putovanja morat će se testirati po dolasku", rekao je ministar zdravstva Jens Spahn nakon sastanka vladina kabineta.

Mjerom obveznog testiranja poboljšat će se zaštita od novog soja koronavirusa, objašnjeno je.

"Mi trebamo pod svaku cijenu spriječiti širenje ovog soja u Njemačkoj", rekao je Spahn.

Putnici po dolasku iz rizičnih područja sa sedmodnevnom incidencijom većom od 50 moći će se testirati u roku od 48 sati nakon dolaska u Njemačku, a ako stižu iz područja s incidencijom većom od 200 morat će negativan test predočiti pri samom ulasku u Njemačku.

Paralelno s odlukom vlade o obaveznom testiranju na koronavirus po ulasku u Njemačku, na snazi su i dalje propisi saveznih pokrajina po kojima su putnici iz inozemstva obavezni pridržavati se pravila desetodnevne samoizolacije.

To razdoblje može se skratiti ponovnim testiranjem nakon pet dana.

Od testiranja i samoizolacije oslobođene su osobe koje u Njemačkoj ne planiraju boraviti dulje od 72 sata i stigle su s nekim određenim ciljem poput posjeta rodbini.

Kao i dosad putnici iz inozemstva dužni su, uoči putovanja, svoj dolazak u Njemačku prijaviti digitalnim putem.

Po najnovijem, putnici će po dolasku o novim pravilima automatski biti obaviješteni preko SMS-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. prosinac 2023 04:52