PRVI U AMERICI

UVELI POREZ NA ZAŠEĆERENA PIĆA Je li poznati sveučilišni grad u Kaliforniji pokrenuo novi trend?

 Flickr / Flickr

BERKELEY - Zastupnički izbori u SAD-u ujedno su prilika da građani odluče o brojnim, referendumskim pitanjima. U Berkeleyju, sveučilišnom gradu istočno od San Francisca, jedno od referendumskih pitanja odnosilo se na oporezivanje bezalkoholnih, gaziranih pića.

Iako se glasovi još prebrojavaju, već sad je jasno kako su građani Berkeleyja podržali ovaj prijedlog skoro dvotrećinskom većinom, piše BB C . Sva zaslađena pića koja se prodaju na području grada ubuduće će u cijenu morati ugraditi i porez od jednog centa po unci ili dvije kune po litri.

Zagovornici poreza tvrde kako će veće cijene smanjiti potrošnju zašećerenih napitaka koji uzrokuju debljanje, dijabetes i mnoštvo drugih, zdravstvenih poteškoća.

Berkeley je prvi grad u kojem je prošao prijedlog o oporezivanju sokova, a pobornici poreza vjeruju kako će i ostali gradovi u Americi krenuti njihovim stopama.

No, proizvođače sokova ovakav ishod referenduma previše ne zabrinjava. 'Berkeley nije slika i prilika Amerike', kaže Christopher Gindlesperger, glasnogovornik Američkog udruženja proizvođača napitaka. 'Žele li političari staviti na kocku svoj ugled kako bi pokušali kopirati Berkeley, to neka rade na vlastiti rizik', upozorava Gindlesperger.

Naime, Berkely je prilično liberalan grad u kojem velik dio populacije čine studenti pa ovakav rezultat referenduma ne predstavlja iznenađenje.

U obližnjem San Franciscu sličan prijedlog nije prošao, ali valja napomenuti kako je tamo za referendumsku odluku potrebna dvotrećinska većina, za razliku od Berkeleyja gdje je dovoljna natpolovična većina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. svibanj 2024 12:54