StoryEditor
PANDEMIJA

'UVELI SMO RATNE MJERE' U Pekingu buknulo novo žarište korone, 11 kvartova stavljeno je u karantenu: 'Virus smo uočili na daskama za rezanje lososa'

 
Policija ispred zatvorene tržnice Xinfadi
 AFP

Nekoliko desetaka stanovnika Pekinga pozitivno je na novi koronavirus, što potvrđuje da se pojavilo novo žarište zaraze u kineskom glavnom gradu zbog čega je hitno uvedena karantena u 11 gradskih četvrti.

Novi slučajevi zaraze probudili su strahove od ponovnog izbijanja epidemije u Kini, odakle je prošle godine počelo širenje Covida-19, točnije iz grada Wuhana u središtu zemlje, no vlasti su bolest uspjele staviti pod nadzor strogom karantenom.

Mjere su ukinute postupno kako se broj zaraženih smanjivao, a većina novozaraženih zadnjih mjeseci bili su građani koji su se vratili u Kinu iz inozemstva.

Kina je službeno registrirala 4634 smrtnih slučajeva od Covida-19, dok je u svijetu do sada umrlo više od 422.000 ljudi.

Tržnica Xinfadi, u okrugu Fengtai na jugu Pekinga, zatvorena je jer je povezana s većinom slučajeva zaraze.

Sedam slučajeva zaraze potvrđeno je u okolici te tržnice na kojoj se prodaju meso, riba i povrće, od čega šest u subotu, po kineskim vlastima.

Još 45 slučajeva, asimptomatskih, potvrđeno je nakon testiranja provedenih u petak na gotovo 2000 radnika na tržnici, rekao je gradski dužnosnik za zdravlje, Pang Xinghuo.

TOPSHOT - Two women wear protective suits as they walk on a street near the closed Xinfadi market in Beijing on June 13, 2020. - Eleven residential estates in south Beijing have been locked down due to a fresh cluster of coronavirus cases linked to the Xinfadi meat market, officials said on June 13. (Photo by GREG BAKER / AFP)
AFP
 

Prvi slučaj Covida-19 u Pekingu u dva mjeseca prijavljen je u četvrtak. Riječ je o osobi koja je bila na toj tržnici prošli tjedan i u zadnje vrijeme nije napuštala grad.

Među šest novih slučajeva prijavljenih u subotu troje je radnika s tržnice, osoba koja je ondje bila u kupnji i troje djelatnika istraživačkog centra za meso udaljenog od tržnice sedam kilometara. Jedan od njih bio je na tržnici prošli tjedan.

Vlasti su tržnicu zatvorile kao i tržnicu plodova mora koju je posjetila jedna zaražena osoba kako bi se provela dezinfekcija i prikupili uzorci za analizu.

U blizini tržnica raspoređene su stotine policajaca.

Dužnosnici okruga Fengtai kazali su u subotu da su uveli „ratne mjere” zbog novog vala zaraze.

U subotu ujutro dobrovoljci su obilazili građane po njihovim stanovima u nekoliko pekinških četvrti ne bi li utvrdili tko je sve bio na tržnici Xinfadi.

Vlasti su također najavile skoru organizaciju testiranja širokih razmjera za sve osobe koje su bile u kontaktu s tom tržnicom od 30. svibnja.

Zatvoreno je devet škola i vrtića.

Vlasti u Pekingu u petak su odgodile povratak učenika u osnovne škole i suspendirale sva sportska događanja.

Otkazani su i posjeti Pekingu za skupine iz drugih pokrajina.

Direktor tržnice mesa Xinfadi rekao je za Beijing News da je virus potvrđen na daskama za rezanje uvezenog lososa.

Sanitarne vlasti zbog toga su naložile inspekciju u cijelom gradu svježeg i smrznutog mesa, peradi i ribe, u supermarketima, skladištima i restoranima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. lipanj 2020 23:19