NA UDARU ‘EL NINA‘

‘Uveli smo restrikcije vode u gradu koji ima 9 milijuna stanovnika. No, to je tek početak onoga što slijedi...‘

Vlasti u kolumbijskom glavnom gradu Bogoti su zbog suše, uzrokovane klimatskim fenomenom zvanim El Nino, uvele restrikcije vode

Jedna od akumulacija iz koje Bogota dobiva pitku vodu

 Luis Acosta/Afp/Profimedia

Kolumbijskim društvenim mrežama ovih dana kruži fotografija na kojoj C. Montgomery Burns, negativac iz čuvene animirane serije "Simpsoni" stoji na tuđem pragu s buketom crvenih ruža i kutijom pralina. "Vidio sam da je tvoj raspored restrikcije vode drugačiji od mog", govori Montgomery uz podli osmijeh.

Meme odražava crni humor stanovnika kolumbijskog glavnog grada Bogote, nakon što su vlasti najavile da će im od ponedjeljka ograničiti opskrbu vode zbog suše koja, uzrokovana klimatskim fenomenom zvanim El Nino, prazni lokalne akumulacija, piše CNN.

Plan za hitne slučajeve

Ograničenje koje će utjecati na devet milijuna ljudi stupilo je na snagu u četvrtak ujutro. Bogota i nekolicina gradova koji ju okružuju podijeljeni su u devet zona s različitim rasporedima prekida dotoka pitke vode, na 24 sata u svakoj zoni koja će se resetirati svakih 10 dana. U slučaju nepredviđenih situacija, kako vlasti navode, škole i bolnice imat će kontinuiranu opskrbu. No, kako sugerira meme, mnogi stanovnici počeli su se pitati kako će se dodvoriti prijateljima u drugom dijelu grada ne bi li imali pristup pitkoj vodi.

Mjere su dio plana za hitne slučajeve koji je kolumbijska vlada predstavila nakon što su gradski izvori pitke vode pali na "povijesno niske" razine. Prema lokalnim vlastima, akumulacije Chuza i San Rafael, dio sustava Chingaza koji osigurava 70% pitke vode u gradu, posebno su kritični.

image

Kao rezultat klimatskog fenomena El Nino i alarmantnog pada zaliha vode, kolumbijski glavni grad Bogota uvodi mjere racionalizacije pitke vode

Raul Arboleda/Afp

"Ne smijemo izgubiti ni kap vode u Bogoti u ovom trenutku", poručio je gradonačelnik Carlos Fernando Galán, dodajući kako će "to pomoći da se ova ograničenja brže ukinu ili smanje." Pozvao je na "promjenu ponašanja koja je održiva tijekom vremena" i jamči da vode ima dovoljno za sve, upozoravajući da su neki od kapaciteta ispod 20% u usporedbi s povijesnim prosjekom za ovo doba godine.

Bogota je prvi put u novijoj povijesti prisiljena ograničiti vodoopskrbu

Nije neuobičajeno da se gradovi u Latinskoj Americi suočavaju s problemom nedostatka pitke vode. Slična je situacija u Mexico Cityju, koji bi također mogao ostati bez vode, budući da kombinacija klimatskih promjena, El Niña, geografije i brze urbanizacije stavlja ogroman pritisak na njegove resurse vode. Ipak, ovo je prvi put u novijoj povijesti da je Bogota prisiljena primijeniti mjere ograničenja vode.

Smještena na planinskoj visoravni na više od 2600 metara nadmorske visine, Bogota je jedan od najviših glavnih gradova na svijetu. Na istoku su vrhovi Anda, na zapadu bujna dolina kroz koju vijuga Magdalena, najveća kolumbijska rijeka i izvor vode. Vlaga iz tropskih kišnih šuma duž Magdalene diže se u planinske doline i sudara s nižim temperaturama na vrhu, stvarajući kišu.

"Većina gradova diljem svijeta za svoje zalihe vode ovisi o vodonosnicima. Bogota je drugačija po tome što gotovo sva naša opskrba dolazi iz površinskih voda poput akumulacija, koje su osjetljivije na nedostatke kiše," rekao je Armando Sarmiento, profesor ekologije na Sveučilištu Javeriana u Bogoti. "Upravo ta ovisnost o kiši čini Bogotu posebno osjetljivom na sušu."

Stručnjaci upozoravaju da će se stanje pogoršati

Od prošle godine grad trpi sušna razdoblja zbog utjecaja klimatskog fenomena El Nino. U tako politički podijeljenoj zemlji kao što je Kolumbija, hitnost rješavanja El Nina jedna je od rijetkih točaka konsenzusa. Vlada je u siječnju izdala upozorenje o prirodnoj katastrofi kako bi mobilizirala resurse u borbi protiv razornih učinaka El Nina.

Kolumbijski pravobranitelj izdao je u utorak izjavu u kojoj se navodi da je dugoročna pouzdana opskrba vodom osnovno ljudsko pravo, a ministarstvo okoliša u veljači je pokrenulo kampanju s hashtagom #ElNinoNoEsUnJuego (El Nino nije igra) kako bi upozorili Kolumbijce da ne podcjenjuju krizu. Stručnjaci upozoravaju da će se opterećenje gradskih vodovodnih sustava samo povećavati.

image

Akumulacija San Rafael na periferiji Bogote, koja je izvor pitke vode za grad, na vrlo je niskim razinama zbog klimatskog fenomena El Niño

Luis Acosta/Afp

Kolumbijska ministrica okoliša Susana Muhamad pozvala je gradske vlasti da izrade dugoročne planove za sve manje zalihe vode. "Došli smo do točke u kojoj ne možemo očekivati ​ dotok vode kao nekada ako ne poštujemo prirodni ciklus opskrbe akumulacija, ako ne poštujemo prirodni ciklus vode", rekla je u ponedjeljak.

Sarmiento, ekolog, rekao je da, iako je teško predvidjeti kako će se klima razvijati u nadolazećim godinama, i grad i država moraju biti bolje pripremljeni za buduće krize mnogo većih razmjera.

"U ovakvim trenucima svatko se fokusira na osobnu upotrebu, poput ograničavanja tuširanja", rekao je. Ali problem je puno veći, tvrdi, posebno u Bogoti koja je također jedno od najprometnijih industrijskih područja Kolumbije. "Moramo, kao društvo, ponovno razmisliti o navikama korištenja vode."

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 16:07