Preokret u Danskoj

Uvode Covid potvrde za ulazak u kafiće, a imaju tri puta manje zaraženih od Hrvatske

Sada su covid potvrde potrebne i za 15-godišnjake, dok je prije dobna granica bila 16 godina
 Signe Goldmann/AFP

Prije dva mjeseca Danska je slavila. S puno cijepljenih i malim brojem zaraženih, Danci su ukinuli sve epidemiološke mjere, jer je vlada objavila da Covid-19 više nije "bolest koja predstavlja kritičnu prijetnju društvu".

To znači da su Danci izlazili u noćne klubove i restorane bez pokazivanja Covid putovnice, vozili se u javnom prijevozu bez maske. Vratili su im se čak i veliki koncerti, primjerice, onom na stadionu Parken u Kopenhagenu prisustvovalo je 50.000 ljudi, prenosi CNN.

Vratili su se pretpandemijskom normalnom životu. Nažalost, nije to dugo trajalo. Danska vlada predložila je u ponedjeljak ponovno uvođenje Covid potvrde o cijepljenju ili negativnom testu na koronu za ulazak u barove i restorane. Zbog novog vala zaraze moraju se vratiti mjerama: ta zemlja od 5,8 milijuna stanovnika imala je oko 200 novozraženih dnevno u rujnu, što je poraslo do 2300 posljednjih dana, uz 2.3 posto pozitivnih testova. Hrvatska ima 7300 novozaraženih, uz 50 posto pozitivnih testova.

Danska ima puno cijepljenih: 88,3 posto odraslih je u potpunosti cijepljeno, prema Europskom centru za kontrolu bolesti (ECDC). Europski prosjek je 75,5, a u Hrvatskoj 53,2 posto. Nismo najgori: Bugarska ima 27 posto, a Rumunjska 40 posto. Danci su među prvima u ožujku 2020. proglasili lockdown, među prvima su uveli primjenu covid putovnica. Sada su ponovo uveli Covid potvrde za ulazak u kafiće, restorane i klubove, kao i na događaje s više od 200 posjetitelja. Škole su otvorene bez ograničenja.

Osim tih 11,7 posto necijepljenih odraslih, Danci žele cijepiti mlađe. Sada su covid potvrde potrebne za 15-godišnjake, dok je prije dobna granica bila 16 godina.

Danska epidemiologinja Lone Simonsen sa Sveučilišta u Roskildeu upozorava da najvažniji podatak nije broj pozitivnih, nego koliko ih završi bolnicama. Sada ih ima 300 diljem zemlje, piše njemački Spiegel. Nešto manja Hrvatska imala je prije par dana 1848 u bolnicama - dok je u 5,8 milijunskoj Danskoj gornja prihvatljiva granica 1000 covid pacijenata u bolnicama. No Danska neće u lockdown. Dr. Simonsen isključuje tu mogućnost: oko 95 posto ljudi starijih od 50 godina potpuno je cijepljeno, a to je ključno jer starije osobe imaju najveći rizik smrtnosti i težeg razvoja bolesti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 15:57