KAD IMAŠ VEZE...

Uvozili su đumbir, pa počeli zarađivati milijune na vinima! A onda su otkrili tko stoji iza svega...

Laik bi se mogao upitati tko bi dao milijune za bocu vina. Odgovor je dobro poznat sommelierima...

Ilustracija

 Deyan Georgiev/Panthermedia/Profimedia/Deyan Georgiev/panthermedia/profimedia

Radi ruske invazije na Ukrajinu, EU je uvela zabranu isporuka vina u Rusiju vrijednih više od 300 eura po boci.

Europska mjera isprva se doimala tek kao simbolična restrikcija jer je udio takvih vina bio manji od 1% ukupnih isporuka vina u Rusiju. Europski regulatori pokušali su ruskim oligarsima oduzeti premium vina poput Grand Crua iz Burgundije i Bordeauxa, a da pritom ne unište posao za ‘obične‘ trgovce. No, u praksi je ova mjera dovela do pojave novog, nikad bogatijeg, tipa uvoznika, otkrio je The Insider.

Krajem prošle godine Ryatiko, malo poznata tvrtka Alekseja Repika, vlasnika farmaceutskog diva R-Pharm, uvezla je u Rusiju neka od najskupljih vina na svijetu. Gotovo dvije stotine vrsta najrjeđih sorti (ukupno 800 boca) stiglo je u Rusiju zaobilazeći sankcije EU-a. Samo otkupne cijene desetaka vina premašuju milijun rubalja, nešto više od 13 tisuća eura po boci.

Ne razlikuju se tržište vrhunskih vina od onog trgovine standardnih, samo po cijeni, već i po načinu njegove distribucije. Potražnja vina iz vrhunskih vinarija višestruko premašuje ponudu. Na primjer, legendarni vinar Domaine Leroy iz Burgundije proizveo je samo 608 boca u vinogradu Musigny 2007.

Za pravo kupnje ovog vina natječu se najugledniji svjetski distributeri, od Velike Britanije i Sjedinjenih Država do Japana i Hong Konga.

image

Vladimir Putin i Aleksej Repik

Kremlin Pool/Alamy/Alamy/Profimedia

Ryatiko LLC

Telegram kanal “Drunken Master” prvi je skrenuo pažnju na to kako stvari nakon embarga funkcioniraju na ruskom tržištu skupih vina. Autori toga kanala bili su iznenađeni razlikom u isporukama izvjesnog Ryatiko LLC, prije i nakon sankcija. Tvrtka koja je ranije uvozila razne proizvode iz Japana – od ukiseljenog đumbira do stimulansa za mišiće – iznenada je registrirala deklaracije za uvoz ultraskupog burgundca.

Od 23. studenog, prema Federalnom ruskom registru alkoholnih proizvoda, uvoznik koji se donedavno bavio soja umacima, uvezao je gotovo dvjesto boca vrhunskih vina iz Burgundije, Bordeauxa i Pijemonta. Od pet bordoških vinarija, koji su dobili najviši status u klasifikaciji iz 1855., Ryatiko je u tri dana uvezao svih pet (Chateau Haut-Brion, Chateau Lafite Rothschild, Chateau Latour, Château Margaux i Château Mouton Rothschild). Vina ovih proizvođača neka su od najskupljih vina na svijetu.

Slična vina mogu se nabaviti i od nekoliko ruskih tvrtki za trgovinu vina poput Simplea ili DP-Tradea, koje desetljećima grade svoju reputaciju. No, dok se obični uvoznici moraju zadovoljiti nedavnim berbama, kolekcija Ryatikoa uključuje jedinstvene berbe iz 20. stoljeća. Da bi stavili stvari u kontekst, valja podsjetiti kako je boca Richebourga iz berbe 1984. prodana za 183.750 funti na aukciji u londonskom Christie‘su 2020.

A 2022. bivši uvoznik soja umaka u Rusiju je uvezao deset boca Henry Jayera u Rusiju, uključujući Richebourg berbe iz 1984. godine. Ryaticoov popis isporuke uključivao je Chateau Haut-Brion iz 1929., Château Cheval Blanc iz 1947., Chateau la Mission Haut Brion iz 1961. Svaki poznavatelj vina složit će se kako su ova imena i berbe najbolje što se na tržištu može pronaći.

image

Skupocjeno vino Romanee-Conti

Yonhap News/Newscom/Profimedia/Yonhap News/newscom/profimedia

Na temelju cijena dostupnih na WineSearcheru, Ryatiko je samo u studenom i prosincu 2022. u Rusiju uvezao vina u vrijednosti od 3,902 milijuna eura ili 283,33 milijuna rubalja (po trenutnom tečaju). Riječ je o nabavnoj cijeni koja ne uključuje troškove dostave niti poreze i trošarine.

Veze s državom i obitelji Putin

Postavlja se logično pitanje kako je firma s registriranim kapitalom od tek deset tisuća rubalja (145 USD) došla do toliko novca, potrebnog za kupnju luksuznih vina? Vlasnik Ryatika je Aleksej Repik, čije se bogatstvo procjenjuje na 1,4 milijarde dolara. Njegov R-Pharm najveći je proizvođač lijekova u Rusiji i većinu profita ostvaruje putem poslova s državom.

Savezna antimonopolska služba sumnjala je da je postignut zakonski ilegalan dogovor Ministarstva zdravstva i Repika, koji je doveo do poskupljenja lijekova, te je čak provela i izvanredni nadzor u Ministarstvu. Ali, istraga je ubrzo završila bez ikakvih reprekusija za bilo koju od uključenih strana.

Repikov položaj može se djelomično objasniti vezom njegove tvrtke s obitelji Vladimira Putina. Prema istrazi Important Stories i njemačkog Der Spiegela, Repikova offshore tvrtka posjeduje poslovni mlažnjak Bombardier Global 5000, koji je koristila Jekaterina Tihonova, najmlađa kći Vladimira Putina.

No, Tihonovu i Repika ne povezuje samo mlažnjak. Natalia Popova, dugogodišnja prijateljica Tihonove i njezina zamjenica u Zakladi Innopraktika, udana je za Kirila Dimitrijeva, koji je na čelu Ruskog fonda za izravna ulaganja. S jedne strane, ima blizak odnos s Tihonovom i bio je gost na vjenčanju nje i Kirila Šamalova.

Upravo je taj državni fond izdašno uložio u Repikov posao. Primjerice, 2020. spomenuti Fond i R-Pharm najavili su zajedničko ulaganje od 4 milijarde rubalja u razvoj i proizvodnju biotehnoloških lijekova i cjepiva za borbu protiv koronavirusa.

Vino, rakovi, Gazprom

Skupocjena vina u Rusiji na otvorenom tržištu nemoguće je dobiti. Ali možete ih pronaći u restoranima čiji su vlasnici Aleksej Repik i Ivan Sibirev, koji je prethodno bio generalni direktor Stroytransneftgaza, jednog od najvećih izvođača za Gazprom.

Sibirev je 2017. otvorio restoran Wine & Crab u ulici Nikolskaja, u kome se, kako samo ime kaže, poslužuju morski plodovi i vino. Ubrzo je Wine & Crab je postao jedan od najuglednijih restorana u Moskvi; hranu su pripremali vješti kuhari, izravne pošiljke morskih plodova stizale su avionima s Dalekog istoka, a vinska karta bila je senzacionalna. Drugi lokal Wine & Crab uskoro je otvoren u Barvikhi, nedaleko od Moskve, a 2019. je otvoren i Twins Garden. U listopadu 2021. Twins Garden je rangiran na 30. mjesto najboljih svjetskih restorana i nagrađen je s dvije Michelinove zvjezdice

Tim Alekseja Navaljnog otkrio je u svojoj istrazi da je Sibirjevljev partner u restoranskom poslu bila pokćerka Alekseja Millera, Svetlana Kuznjecova. Njezin suprug Alexander Kuznetsov generalni je direktor Gazprom Komplektatsiya LLC. U prosincu 2019. pojavila su se izvješća o prodaji Twins Gardena Alekseju Repiku, a godinu dana kasnije on je postao i jedini vlasnik. Sibirev i Kuznetsova zadržali su vlasništvo nad restoranima Wine & Crab.

Sommelier restorana Wine & Crab, a ranije i Twins Gardena, je Anton Panašenko, najbolji sommelier Rusije 2003. U početku je pregovarao o raspodjeli s vinarijama, koristeći treće strane kao uvoznike. U međuvremenu se operacija nastavila širiti. Panašenko je otvorio butik vina, a potom registrirao vlastitu tvrtku Burgundy LLC 2021. Uz Panasenka, suosnivač tvrtke je Konstantin Nurejev, vršitelj dužnosti zamjenika generalnog direktora Stroytransneftegaza i kolega Ivana Sibirjeva.

Panašenkova poznanstva pomogla su mu da okupi portfelj vrhunskih vinarija iz Burgundije, Bordeauxa i Champagne. Popis proizvođača vina na cjeniku Burgundy LLC-a uvelike odgovara listi Ryatikovog nedavnog uvoza. Insider piše kako su vjerojatno Panašenkovi poslovni kontakti omogućili, ne tako davno, dobavljaču ukiseljenog đumbira da dođe do vrhunskih vina iz cijelog svijeta.

O Panašenkovom bliskom poznanstvu s dvojicom burgundskih vinara svjedoči večera u restoranu Twins Garden 2019. Jean-Claude Ramonet, vlasnik svjetski poznate Domaine Ramonet, i Guillaume Rouget, sin Emmanuela Rougeta, osobno su predstavili svoja vina posjetiteljima restorana. U prosincu iste godine Anton je još jednom večerao s Jean-Claudeom Ramoneom, ovaj put u Burgundiji, gdje mu je Francuz u čast otvorio bocu Chateau Mouton Rothschilda iz 1965., njegove godine rođenja.

Posrednici iz Europe

Ništa od ovog ne bi bilo moguće bez europskih tvrtki koje su Rusima pomogle da zaobiđu sankcije. Evidentno je da je Ryatiko LLC koristio usluge europskog posrednika, koji mu je pomogao u prikupljanju narudžbi od raznih proizvođača. Sve isporuke vrhunskih vina obavljene su po jedinstvenom ugovoru od 12. lipnja 2022., piše Insider.

Paralelno se vršilo plaćanje vina desecima različitih proizvođača, na dva računa od 30. lipnja 2022. i od 12. kolovoza 2022.

Ogromna većina alkoholnih pića uvezenih u Rusiju idu preko Baltika. Pravila carinjenja zahtijevaju da se na alkoholne proizvode lijepe trošarinske markice prije nego što se unesu na teritorij Ruske Federacije. U tu svrhu većina uvoznika iznajmljuje trošarinska skladišta u Latviji, Litvi i Estoniji, gdje na uvezene boce lijepe trošarinske markice i ruske etikete. Nakon izbijanja rata, vlada je počela eksperimentirati s lijepljenjem markica na ruskom teritoriju, ali je većina uvoznika nastavila koristiti stari sustav. Nezgodna shema pokazala se korisnom za zaobilaženje sankcija: ugledni europski proizvođači šalju svoje proizvode u Europu, a sav rizik zaobilaženja sankcija pada na posrednike.

Kako carina propušta sankcionirano vino?

Jedan scenarij uključuje korištenje europskog posrednika koji može kupiti vino od europskog proizvođača po tržišnoj cijeni, a zatim "prilagoditi" cijenu za ruskog kupca. Drugi scenarij uključuje fiktivni transfer preko teritorija Rusije u druge zemlje. Na primjer, na papiru roba može biti predviđena za isporuku kazahstanskoj tvrtki preko Rusije. Tijekom tranzita preko ruskog teritorija, kazahstanski primatelj ne preuzima robu, a otpremni dokumenti zatim se mijenjaju.

Ako nemaju hrane, neka piju Romanée-Conti

Površni poznavatelji situacije u Rusiji mogao bi se zapitati tko bi potrošio milijune rubalja na bocu vina koja se može popiti za nekoliko sati.

Ali, odgovor na ovo pitanje dobro je poznat moskovskim sommelierima. Godine 2017., novine Sobesednik objavile su ugovor o isporuci sklopljen između kremaljskog “Ugostiteljskog kombinata br. 4” i AST-a Telmana Ismailova. Dodatak ugovoru za isporuku alkoholnih pića za potrebe Državne dume, Vijeća Federacije i Računovodstvene komore uključivao je Romanée-Conti 2001., 2002. i 2005. vrijedan 1,2 milijuna (17.380 dolara), 1,3 milijuna (18.800 dolara) i 1,5 milijuna rubalja (21.700 dolara). A zaposlenici restorana Sixty ispričali su što se 2014. zbivalo na banketu Dmitrija Medvedeva.

image

Nicolas Sarkozy, Dmitri Medvedev i Silvio Berlusconi u Italiji, 2009.

Philippe Wojazer/Afp/Profimedia/Philippe Wojazer/afp/profimedia

Restoran na 62. katu tornja Federacije u Moskvi bio je zatvoren za javnost, a Medvedev je odabrao najskuplje vino u ponudi (ispostavilo se da je to Romanée-Conti), obijesno rekavši: "VTB sve plaća" (op.a ruska banka u većinskom državnom vlasništvu).

Usporedbe radi, prema podacima Rosstata, 17,6 milijuna Rusa živi s manje od 13.500 rubalja (200 USD) mjesečno. Najmoćniji ljudi u Rusiji tako za nekoliko sati potroše na vino više nego što mnogi građani te države uspiju zaraditi u životu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. lipanj 2024 05:00