SRAMOTNE PORUKE

UVREDE NA SVETOM MJESTU SAD-A Toranj slobode grafitima pretvoren u Toranj mržnje

Samo za bijelce”, “Crnkinje smrde”, “Irci bi se češće trebali kupati” i “Žene na gradilištu korisne su samo za razonodu muškarcima” samo su neke od rasističkih i seksističkih poruka koje “krase” unutrašnjost novog Svjetskog trgovinskog centra, i to njegova Tornja slobode, glavnog od nebodera niklih na mjestu srušenih Blizanaca, koji će se otvoriti 2014. godine.

Simbol duha nacije

- Sjećamo se. Gradimo iznova. Još smo jači nego prije - poručio je američki predsjednik Barack Obama prošlog lipnja, tijekom posjeta emotivno nabijenom gradilištu, podsjećajući pritom kako je posrijedi mjesto izuzetne simbolike za cijelu Ameriku.

- To mjesto pokazuje duh nacije - poručivali su i drugi političari, no sigurno nisu mislili na pojedince iz grupe oko tisuću radnika zaposlenih na projektu.

Naime, zidovi WTC-a nalikuju zidovima najgorih javnih WC-a. Ispisani grafiti nakon objave su zaprepastili američku javnost. Tako su neki sanitarni čvorovi obilježeni natpisima “Samo za bijelce” ili “Samo za nebijelce”. Daily News je objavio fotografije iz toaleta čiji su zidovi ispisani najgorim rasističkim psovkama te uvredama na račun žena. Vrijeđa se i predsjednika Obamu o čijem se rodnom listu raspituje jedan od “autora”. Radnike s Bliskog istoka vrijeđa se kao “pješčane crnčuge”, a uvredljiv naziv za crne Amerikance najviše se koristi u natpisima na zidovima, i to ne samo u WC-ima.

- Najviše je natpisa pri vrhu građevine. Većinom su to rasistički komentari na račun crnaca, no ‘pisci’ su se dotaknuli i Iraca, Židova, žena i Latinoamerikanaca - izjavio je izvor Daily Newsa.

Tako jedan grafiter poručuje da žene nemaju što raditi na gradilištu. “Eventualno mogu bojati. No, zapravo jedino mogu poslužiti radnicima za zadovoljenje”, stoji u natpisu.

Novi WTC prostire se na površini od šest hektara, smještenih na mjestu nekadašnjih Blizanaca na Donjem Manhattanu. Na tom je mjestu 11. rujna 2001. poginulo oko 2800 ljudi (svih rasa). Gradnja je počela 2006. godine. WTC 1 je jedna od zgrada, a s visinom od simboličnih 541,3 metra (ili 1776 stopa - godina Deklaracije o američkoj nezavisnosti) bit će najveća zgrada u zapadnoj hemisferi.

Trebao je biti ponos

- Taj bi neboder trebao predstavljati sve nas kao cjelinu. Trebao bi osjetiti ponos kad uđeš u tu zgradu. A na zidovima su te prljavštine - izjavio je jedan od radnika.

- Ima i nekoliko dobrih grafita. Primjerice, napisana je riječ ‘ponos’ i ‘Bože, blagoslovi Ameriku’. No, pozitivnih je natpisa jedan posto. Ostalih 99 posto su rasistička s.... To nije Toranj slobode, to je Toranj mržnje - objasnio je drugi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. svibanj 2024 19:39