StoryEditor
ODBILA RAZGOVARATI S NJIM

UVRIJEĐENI TRUMP OTKAZAO SUSRET S DANSKOM PREMIJERKOM 'Rekla mi je da Grenland nije na prodaju...'

 
Tasiilaq, Grenland
 Lucas Jackson / REUTERS

Američki predsjednik Donald Trump u srijedu je objavio kako je odgodio susret s danskom premijerkom jer ona nije zainteresirana za njegovu ponudu kupnje Grenlanda.

"Danska je veoma posebna država s nevjerojatnim ljudima, no zbog izjava premijerke Mette Frederiksen, da nije zainteresirana raspravljati o prodaji Grenlanda, odgađam za neko drugo vrijeme naš susret planiran za dva tjedna", napisao je Trump na svom Twitter profilu.

Američki predsjednik je tijekom vikenda potvrdio medijske napise da je njegova vlada zainteresirana za kupnju tog rijetko naseljenog, najvećeg otoka na svijetu.

Grenland je većinom neovisan, no Danska upravlja njegovom vanjskom, obrambenom i monetarnom politikom. I Danska i Grenland su odmah odbacili Trumpov prijedlog.

"Grenland nije na prodaju. Grenland nije danski, Grenland pripada Grenlandu. Nadam se da to nije mišljeno za ozbiljno", kazala je danska premijerka Mette Frederiksen o ponudi.

Američki predsjednik je potom na Twitteru objavio fotomontažu svog hotela na tom otoku s komentarom: "Obećajem da neću ovo napraviti na Grenlandu", a u srijedu je na Twitteru zahvalio danskoj premijerki jer je svojom iskrenošću uštedjela puno vremena SAD-u i Danskoj.

Danska palača izrazila "iznenađenje" zbog Trumpova otkazivanja posjeta

Danska kraljevska palača izrazila je "iznenađenje" zbog najave američkog predsjednika Donalda Trumpa da sljedeći mjesec neće posjetiti Dansku.

"Bilo je iznenađenje, no nemamo ništa drugo o tome reći", rekla je Lene Balleby, direktorica za komunikacije u kraljevskoj palači za dansku javnu mrežu DR.

Palača je 31. srpnja objavila izjavu da je kraljica Margareta II. pozvala američkog predsjednika u državni posjet Danskoj od 2. do 3. rujna.

Trump je u u srijedu objavio kako je odgodio posjet Danskoj jer ona nije zainteresirana za njegovu ponudu kupnje Grenlanda.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. lipanj 2020 11:24