ČUVAJU GA HULIGANI

Uz Mladićev, u Srbiji osvanuo i mural posvećen Draži Mihailoviću. Vučić: ‘A što sve imaju u Hrvatskoj‘

Kao i Mladićev mural, i ove čuva nekoliko mladića oboružanih razrjeđivačem i krpama za slučaj da se pojavi novi neistomišljenik i polije ga bojom.

Mural posvećen osuđenom ratnom zločincu Ratku Mladiću

 Andrej Isakovic/AFP

Nakon što je mural Ratka Mladića, osuđenog za ratne zločine u rodnoj Bosni i Hercegovini, podijelio građane u Srbiji i izazvao prosvjede i protuprosvjede u Beogradu, na zidu na uglu Njegoševe i Ulice Alekse Nenadovića uz Mladićev je osvanuo još jedan lik koji će zasigurno održati na životu svađe oko toga tko je velikan, a tko zločinac u srbijanskoj ratnoj povijesti.

Četnički vojskovođa Draža Mihailović, osuđen i strijeljan u Beogradu zbog zločina počinjenih u Drugom svjetskom ratu, dobio je posvetu koju, kao i Mladićev mural, čuva nekoliko mladića naoružanih razrjeđivačem i krpama za slučaj da se pojavi novi neistomišljenik i polije ga bojom kao što je to u više navrata učinjeno s Mladićem.

Aktivističke udruge

Dan ranije na istom je beogradskom uglu, točno nasuprot Ratku Mladiću, naslikan i Živojin Mišić, srbijanski general iz Prvog svjetskog rata, koji je bio na čelu bitaka protiv vojske Austro-Ugarske Monarhije, i jedini oko kojeg ne vlada podjela o ostavštini srbijanskom narodu. Najnoviji mural na kojem stoje i stihovi četničke pjesme "Od Topole pa do Ravne Gore" unijet će nove tenzije u javnu raspravu u srbijanskom društvu, u kojem jedini ističu da "Srbiju ponižava veličanje osoba koje su činile zločine", a drugi prosvjeduju jer "samo mi Srbi ne štitimo svoje svetinje".

Nakon što je osvanuo prvi mural, aktivističke udruge oštro su se pobunile. Inicijativa mladih za ljudska prava objavila je da će prebojati mural, na što je srbijansko Ministarstvo unutarnjih poslova zabranilo tu akciju, tvrdeći da pokušavaju zaštititi javni red i mir. Nakon što su aktivistice udruga za ljudska prava Aida Ćorović i Jelena Jaćimović bacile jaja na mural, privedene su. Dan kasnije Đorđo Žujović iz Socijaldemokratske partije Srbije bacio je boju na Mladića. Skupina mladića oprala je boju i postavila stražu. Protivnici murala nisu odustali, nego su u subotu održali prosvjed na Cvetnom trgu u Beogradu sa sloganom "Mural mora pasti".

Žene u crnom

Između desničarskih skupina, koje su se pojavile na trgu, i njih stajala je policija. Incidenti su se nastavili. Ženama u crnom otet je i spaljen transparent "Nećemo zaboraviti genocid u Srebrenici". U ponedjeljak je nepoznata osoba bacila crnu boju na Mladića. Opet je očišćen i popravljen. Sada su nikli i novi.

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić kategorički odbija optužbe da državni vrh štiti mural osuđenog ratnog zločinca. Još prošlog tjedna izjavio je da diljem regije postoje "desetine murala osuđenih ratnih zločinaca".

"Imaju ulice Mile Budaka, nacističkog zločinca, ulica koje samo država može dati u Hrvatskoj... Imaju osuđenog terorista i ubojicu jugoslavenskog diplomata Vladimira Rolovića, spomenik Miru Barišiću. To je članica EU koja nama soli pamet oko nečega u što se ne miješamo", poručio je Vučić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 05:48