RUŠE SE UTVRDE

Užareni Telegram kanali, Rusi na teritoriju koji nisu imali od ljeta 2023.: ‘Ovo je nova fronta!‘

Ruske snage u Zaporiškoj oblasti obrambenu su taktiku zamijenile napadačkom

Ruske snage u južnom Donjecku

 Russian Defence Ministry/Tass/Profimedia/Russian Defence Ministry/tass/profimedia

Ruska je vojska u ponedjeljak napala ukrajinske pozicije na jugu Zaporiške oblasti te Ukrajincima preotela nešto teritorija koji su zauzeli tijekom ofenzive koju su pokrenuli prošlog ljeta, piše Kyiv Post.

Ruski tenkovi, artiljerija i zrakoplovi napali su sela Robotine i Verbove, sela koja su ukrajinske snage oslobodile u lipnju 2023. godine i otad kontrolirale.

Napadi na Robotine i Verbove došli su nakon što su Rusi nedavno zauzeli ukrajinsku utvrdu kod grada Avdiivke u Donjeckoj oblasti.

Proruski i Kremlju naklonjeni izvori tvrde da su ruske snage napale zapadni i južni dio sela Robotine te prvu liniju fronte pomaknuli za jedan kilometar u svoju korist. Zauzeli su niz utvrda te zarobili ukrajinske vojnike koji su ih čuvali, dodali su isti izvori.

Istovremeno, druge su ruske jedinice napale selo Verbove koje je o Robotina udaljeno osam kilometara zapadno. Rusi su zauzeli tamošnje borbene pozicije i zatim odbili ukrajinski kontranapad, tvrde proruski i Kremlju naklonjeni izbori. Prema nepotvrđenim izvještajima, Rusi su kod Verbova prvu liniju fronte pomaknuli za 700-1500 metara.

Ruske snage koje su stacionirane u Zaporiškoj oblasti obrambenu su taktiku prošle subote zamijenile napadačkom. Ukrajinska je vojska u ponedjeljak objavila da su ruske trupe u nedjelju Robotine i Verbove napale 10 puta, ali da niti jedan od tih napada nije bio uspješan.

Proruski kanal na komunikacijskoj platformi Telegram "Za VDV" ustvrdio je da su ukrajinske snage u Robotinama "napola okružene".

Ukrajinski su izvori potvrdili da je došlo do velikih sukoba između ukrajinskih i ruskih vojnika, ali o ruskim dobicima nisu rekli ništa.

Prema pisanju ruske državne novinske agencije TASS, ruske su snage prošlog vikenda napale po noći te da su tijekom napada uživale potporu artiljerije. TASS je objavio i fotografije koje su navodno nastale tijekom napada, a koje pokazuju da Ukrajinci Rusima baš i nisu uzvraćali vatru. U izvještajima s lica mjesta stoji da su Rusi Ukrajince napali haubicama, raketama te bacačima plamena te da im ovi nisu bog zna kako uzvratili.

image

Ukrajinski su mediji od jeseni 2023. godine naovamo više puta napisali da ukrajinskoj artiljeriji nedostaje municije kalibra 155 milimetara, municije koju može nabaviti isključivo od svojih zapadnih saveznika

Anatolii STEPANOV/AFP

Neki su proruski izvori objavili snimke koje su tijekom napada na ukrajinske snage načinili ruski dronovi. Izvori tvrde da su dronovi napali ukrajinske položaje u Zaporiškoj oblasti.

Ukrajinski su mediji od jeseni 2023. godine naovamo više puta napisali da ukrajinskoj artiljeriji nedostaje municije kalibra 155 milimetara, municije koju može nabaviti isključivo od svojih zapadnih saveznika.

Korisnik društvene mreže TikTok "@keshapopygaev0" objavio je slike koje navodno prikazuju zarobljenog ukrajinskog vojnika Valerija Olenika. Navodno su ga Rusi zarobili nakon što je njihova artiljerija u nedjelju napala ukrajinske položaje kod Robotina.U videu koji je objavljen na TikTok navodno se može čuti da se Olenik predao nakon što je tijekom sukoba s ruskim vojnicima potrošio tri šaržera municije i jednu ručnu granatu, piše Kyiv Post.

Proukrajinski kanal na komunikacijskoj platformi Telegram "DeepState" objavio je u ponedjeljak da su Rusi u ponedjeljak napali Robotine i Verbove. "DeepState" je objavio da su ruske snage slomile ukrajinske obrambene položaje na jugu i zapadu Verbova te da ukrajinske snage ulažu napore kako bi taj problem riješile. "Intenzitet napada značajno je pao u nedjelju. Neki su ruski vojnici uspjeli ući u Robotine, međutim većina je ubijena", rekao je DeepState.

Popularni ukrajinski vojni bloger Nikolajevski Vanjek rekao je da su ruski napadi kod Robotina "izviđačke" prirode te da u njima sudjeluje 3000 vojnika i nepoznata količina borbene opreme. "Mogu reći da je nakon promjena u zapovjedništvu napokon došlo do kompetentne reakcije na ovakav napad - reagiralo se onako kako se trebalo", rekao je Vanjek te dodao da su Ukrajinci s pomoću artiljerije i dronova odbili najnovije ruske napade te da nije izgledno da će doći do novih udara.

Prema nepotvrđenom izvještaju s lica mjesta, grupa ruskih vojnika i dva oklopna vozila pokušala su probiti ukrajinsku obranu, no nisu uspjeli. Ruski napadi na selo Mali Ščerbaki u Zaporiškoj oblasti također nisu dali rezultate kojima su se Rusi nadali, stoji u izvještaju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 20:17